Szegedi hírek

2022.01.27. 11:52

Pihenni ment a fényszarvas – fotók, videó

Január utolsó hetében véget ért az ünnepi fényáradat Szeged belvárosában: szerdán délelőtt Szeged karácsonyfáját is lebontották, majd elszállították a hulladékgazdálkodás telephelyére.

Farkas Judit

Csütörtökön reggel 8 óra körül kezdték el szétszerelni a fényszarvast a Dugonics téren, kilencre már darabokban volt. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Másnap reggel a fényszarvast is elvitték pihenni a következő adventig, amin, mint korábban Makrai Lászlótól, a  Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától megtudtuk, idén jól bírta az időjárás viszontagságait. A 11 ezer LED égőt tartalmazó „csodaszarvas", ahogy sok szegedi hívja, még akkor sem lett zárlatos, amikor a karácsonyi díszekre ráfagyott az ónos eső az ünnepek alatt. Reggel 8 órakor egy darus kocsi, egy teherautó és két pótkocsis autó várta a Dugonics téri szökőkútnál, hogy elszállíthassák a város kedvenc szelfipontját. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. alkalmazottai létrákra állva kezdték el szétszerelni az állatot – nem tudjuk kihagyni a borzasztó szóviccet, hogy még utoljára levették a lábáról. 

A daru nem a súly miatt kellett, hanem azért, hogy le tudják emelni a lábakról a testet – ezt később öt ember fel tudta emelni, amikor rögzítették, hogy biztonsággal tudják szállítani a teherautó platóján. Egy óra alatt darabokra szedték lekerült a lábairól, majd levették a fejét és a szarvait. A darabokat felpakolták a várakozó járművekre, és elfuvarozták a környezetgazdálkodás telephelyére. 

Megírtuk: az ünnepi időszakban összesen 100 kilométernyi fényfüzér világított Szegeden. A 200 ezer LED-ből álló rendszer a fővárosi után a második legkiterjedtebb az egész országban. A Tisza Lajos körút fényfüzérei egész évben fent maradnak a fákon használaton kívül, a Belvárosi híd pilléreiről sem távolítják el a díszeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!