Az alacsony energiafelhasználás és a túlevés hízáshoz vezet

2022.01.15. 10:30

Megváltozik télen az anyagcserénk?

Az ünnepek után sokan félve állnak a mérlegre, mivel ilyenkor akaratlanul is „felcsúszik” néhány – átlagosan fél – kiló, amitől aztán csak nehezen lehet megszabadulni. Ezt azonban nem írhatjuk kizárólag az ünnepi fogások számlájára, a téli hónapokban ugyanis más tényezők is állhatnak a hízás mögött. Vannak, akik a télen lelassult anyagcserét okolják, de vajon tényleg ez áll a háttérben?

Munkatársunktól

A felhasznált energia mennyiségét leghatásosabban növelni az aktivitás fokozásával, több mozgással lehet. Illusztráció: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– Anyagcserének nevezzük az emberi test azon folyamatait, amelyek a szervezet működéséhez, a tápanyagok hasznosításához és a belső hőmérséklet fenntartásához szükséges energia biztosításához kapcsolódnak. Ilyenek az agy és a különböző belső szervek – a tüdő, az emésztőrendszer, a máj, a bélrendszer – működésének fenntartásához és az önregenerálódáshoz kötődő folyamatok. Az alapanyagcseréhez felhasznált energia mennyiségét nem tudjuk befolyásolni – mutatott rá Menyhárt Orsolya, a Budai Egészségközpont belgyógyász, kardiológus szakorvosa. 

 

Naponta 1800–2800 kalória 

 

Leszögezte, gyorsabb az anyag­­cseréjük azoknak, akik fia­­talabbak, alacsonyabb a testzsírszázalékuk, vagyis több izomszövet használja az energiát a szervezetükben. Hangsúlyozta, a naponta szükséges energia normális testtömegindex mellett 1800–2800 kalória között van, de ez a mennyiség függ az egyén nemétől, korától, élethelyzetétől, egészségi állapotától és kis mértékben az életvitelétől. 

– Emellett bizonyos mérté­kig egyéb körülmények is be­­folyásolják, például a fényhiány vagy a hőmérséklet. Ez utóbbiak hatása azonban nem olyan mértékű, hogy az esetleges téli hízásért ezt okolhatnánk – mondta el. 

 

Lehet gyorsítani az anyagcserét? 

 

A felhasznált energia mennyiségét leghatásosabban növelni az aktivitás fokozásával, több mozgással lehet. Ez rövidebb és hosszabb távon is hatékony, hiszen a mozgás során a szervezet több energiát használ fel, közben pedig nő az izom tömege, ami a későbbiekben az ennek fenntartásához szükséges energiafelhasználást, az alapanyagcserét is kis mértékben növeli. 

– Az anyagcserére jó hatással van a kiegyensúlyozott, vagyis sok zöldséget, gabonafélét, zsírszegény húst tartalmazó étrend, és inkább a többszöri, de kisebb mennyiségű étkezés ajánlott. Ha ugyanis kimaradnak étkezések, arra a szervezet az anyagcsere lassításával, raktározással reagál. Valamelyest gyorsíthatja az anyagcserét a hűvösebb környezet is, hiszen a felhasznált energia egy része a test megfelelő hőmérsékleten tartására megy el – osztotta meg a legfőbbeket. 

 

Menyhárt Orsolya megje­gyez­­te, az anyagcsere mértékének fokozását elősegíthetjük télen is, a szabadban, hűvös, tiszta levegőn tett sétákkal, mozgással. Továbbá az anyagcsere szabályozásában szerepe van a D-vitaminnak is, így en­­nek megfelelő beviteléről a fényhiányos téli hónapokban gondoskodni kell. 

Miért raktároz többet a szervezet télen? 

– A hízás, vagyis a zsír lerakódása, raktározása a szervezetben akkor következik be, ha valaki több kalóriát visz be, mint amennyire a testének szüksége van, illetve ha kevesebb energiát használ fel, mint amennyit a táplálékkal biztosít a szervezetének. Télen mindkét hibát gyakrabban követjük el, hiszen a karácsonykor fogyasztott, hagyományosan kalóriadús ételek akár többszörösére növelhetik a napi ka­­lóriabevitelünket – közölte. 

 

Másfelől a pihenés, a „bekuckózás”, a téli inaktív életmód is hozzásegít a pluszkilókhoz. A szakember szerint az ünnepi időszakban átlagosan fél kilót szedünk fel, ami azért különösen veszélyes, mert nem látványos, de maradandó, és az évek múlásával jelentős súlytöbbletté gyarapodhat. 

 

– A kalóriában gazdag ételek és a kevesebb mozgás mellett a téli fényhiány is hozzájárulhat a hízáshoz. Egyrészt, mert a napfény hiánya depresszióra, enerváltságra hajlamosít, amit szívesen „kezelünk” édességekkel, például a szerotonin hormon termelődését segítő csokoládéval. Másrészt, mert az UV-sugárzás hiánya D-vitamin-hiányhoz is vezethet, ami pedig elengedhetetlen az anyagcseréhez – figyelmeztetett. 

 

Mint mondta, a D-vitamint télen érdemes mesterségesen, vitaminkészítmények formájában is pótolni, de a B6-vitamin, amivel gyakran kombinálják a D-vitamin-készítményeket, növelheti az étvágyat. A rossz­kedvet, enerváltságot pedig szabadban is végezhető, frissítő mozgásformákkal is elűzhetjük a csokoládé helyett. Azt javasolta, hogy makacs hízás esetén érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigyfunkciót, mivel alulműködés esetén lassul az anyagcsere. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!