November óta rendszeresen takarítanak

2022.01.27. 19:52

Migránsok után szedik a szemetet a Bedősök - Fotók

November óta rendszeresen takarítanak, szedik a szemetet a migránsok után a Bedő Albert erdészeti iskola diákjai az ásotthalmi erdőben. Csütörtök délután elkísértük őket.

Arany T. János

Gyorsan megteltek a zsákok. Hetente egyszer összeszedik a migránsok szemetét a Bedős diákok. Fotó: Kuklis István

Szerencsére nem kellett sokat zötykölődni az Al­földi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium gépparkjából származó dobozos UAZ-zal, mert az iskola tanulmányi erdejének egyik fő nyiladéka mellett szétdobált szemét egy hatalmas kupac hátrahagyott hulladékhoz vezetett. 

 

Volt itt minden: hátizsák, hálózsák, kesztyűk, fogkrém, fogkefe, igazolványok, cipők. A szemét többi része nyílegyenesen vezetett tovább az erdőbe. A közeli 55-ös főút forgalmának a zaja jól hallatszott.

 

 

Közösségi szolgálat

 

 

– Mivel mi vagyunk az erdőgazdálkodók az adott területen, nem szeretjük, ha rendetlenség, szemét van az erdőben. Az utóbbi időben egyre jelentősebb a szemét, ami valószínűsíthetően migránsoktól származik, hiszen levetett ruhákat, cipőket, egyéb használati tárgyakat találunk, ezért elhatároztuk, hogy közösségi szolgálat keretében a tanulóink részt vesznek önkéntes alapon az erdő takarításában délutáni foglalkozás részeként Bánhidy Zoltán kollégámmal, aki a Vadonjáró szakkört vezeti. Néhány tanulóval hetente egyszer mennek ki. Elértük azt, hogy lényegesen kevesebb a szemét – magyarázta Andrésiné Ambrus Ildikó, az erdészeti iskola igazgatója, mielőtt elindultunk.

 

 

Ezer eurós városi legenda

 

 

Az induláskor még kevésbé lelkes csapat – Törökfalvy Bence, Simon Sándor, Ábel Dénes és Király Edvárd – az ebédlő előtt gyülekezett, majd útnak indultunk a legendás UAZ-zal, ami pont olyan volt, mintha egy régi rozsdás, hangos konzervdobozban próbáltunk volna meg utazni. Azt már az első helyszínen megtudtam, ahol szerb ásványvizes palackokat és pékáru csomagolópapírját szedték össze a fiatalok, hogy motiválja őket az a városi legenda is, amely szerint ezer eurót is lehet találni a szétdobált táskák mélyén. 

 

Azt már Bánhidy Zoltán tette hozzá, hogy eddig még tíz eurócentet se talált senki.

 

Minden van

 

 

A diákok és a pedagógus minden csütörtökön ebéd után mennek és szedik a szemetet másfél órán át. A csomagolópapírok mellett előbb csak egy kabátot találtak, de követve a szemét nyomát nagy kiterjedésű tábor hátrahagyott szemetére bukkantak. Itt aztán tényleg volt minden ruhaneműtől kezdve a használati tárgyakon át az iratokig. 

 

Bence lelkesen leltározott, hangosan kiabálta, hogy az egyik táskában érintetlen energiaitalt, rágót, élelmiszert talált. Hamarosan előkerült egy 1996-os születésű afgán fiatalember egyik menekülttáborban készült igazolványa is.

 

 

Teli zsákok

 

 

– Hát, ez milyen csúnya életforma – értékelte az igazolványképet a politikai korrektséget mellőzve Bence, majd még néhány vicces jelzős szerkezet kíséretében a szemeteszsákba helyezte az iratot. 

 

A zsákok gyorsan megteltek, újért kellett menni a kocsihoz. Erre nem számítottak, de azt mondták, a környékben ez nem újság, az öttömösi erdőben egy hajtóvadászaton a most talált tábornál tízszer nagyobbat is látott már az egyik diák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!