Csongrád-Csanád megye

2022.01.13. 19:59

Nem unatkoztak az önkéntes tűzoltók

A megyei önkéntes tűzoltók 431 bevetésen vettek részt az elmúlt évben, segítve a katasztrófavédelem állományában lévő hivatásosok munkáját. A beavatkozások számát szinte minden egységnél, egyesületnél a decemberi emlékezetes ónos vagy ólmos eső növelte meg.

Imre Péter

Virágh István tavaly karácsony előtt vonult ezredik alkalommal önkéntes tűzoltóként.  Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A statisztika szerint Csongrád-Csanád megyében tavaly összesen 431 beavatkozást hajtottak végre az önkéntes tűzoltók, melyből 121 esett a Kisteleki járásra. Ezek között tűz és műszaki mentés egyaránt volt. A megyében Sándorfalva Önkéntes Tűzoltó Egyesülete 104-szer, a mórahalmi 68-szor avatkozott be, a kistelekiek 60 esetszámmal a harmadikak a sorban a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kimutatása szerint. 

Kistelek 

– A beavatkozásaink számát a decemberi ónos eső növelte jelentősen, a hatvanból tizenhatot az tett ki és abból tizennégyszer Szegeden segítettünk a hivatásos kollégáknak. De úgy tudom, a többi önkéntes csapatnál, egyesületnél, például a sándorfalviaknál is hasonló volt a helyzet – mondta az adatokat kikérő Kácsor Péter, a kisteleki önkéntes tűzoltók és polgárőrök vezetője, a megyei szövetség elnökségi tagja. Azzal folytatta, történt 2021-ben örömteli és nagyon szomorú esemény is a mentéseknél, az előbbi az volt, mikor átereszbe szorult kiskutyát mentettek ki. 

– Égett le ház is, és az egyik ismerősöm balesetben halt meg, ahová mi is vonultunk. Borzasztó volt, nagyon megrázott és megviselt – emlékezett Péter. 

Sellyén is segítettek 

A sándorfalvi önkéntesek három szerkocsival és 36 taggal végzik önfeláldozó és önként vállalt munkájukat. Csongrád-Csanádban az összesítést tekintve 104 esettel a legtöbbet teljesítették. 

– Ebben a statisztikában nincs benne, amikor a fiúk Sellyére mentek és tömeges viharkár elhárításában segédkeztek három napon, egy teljes hétvégén keresztül. Nem tudom pontosan, mennyi helyen avatkoztak be, de 20-30 biztosan volt a Baranya megyei városban – közölte Polyák Tamás elnök, hozzátéve: jégeső verte szét, tette lakhatatlanná a házakat. Az elmúlt esztendő értékelésére nem vállalkozott, csak annyit mondott: – Nem számolgatunk. Kapjuk a riasztást és megyünk. 

Az ezredik vonulás

 

A 70. születésnapját áprilisban ünneplő balástyai Virágh István, a helyi csapat vezetője és az önkéntes tűzoltók megyei szövetségének elnöke tavaly karácsony előtt vonult ezredik alkalommal esethez, éppen tűzhöz. Idén is jubilál, 1982 óta, 40 éve áldozza szabadidejét erre a tevékenységre, és tavaly nagyszerű versenyt rendezett az önkéntes tűzoltóknak. Ő is az ónos esőt és a nyári viharkárokat emelte ki 2021-ből, megemlítve, náluk kevesebb volt a tűz, mint 2020-ban. 

– Ameddig az egészségem engedi, vonulok és folytatnám a helyiek és a szövetség irányítását is – árulta el Virágh István. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!