Szegedi hírek

2022.01.24. 16:20

Nem volt nehéz az idei felvételi

Az általunk megkérdezett szaktanárok szerint sem a magyar, sem a matematika felvételi feladatsor nem okozhatott meglepetést a diákoknak és könnyebbek is voltak, mint például a tavalyiak. Aki készült, idén magas pontszámokat tudott elérni.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Szombaton írták meg a középiskolába készülő diákok a központi írásbeli felvételit. Bár a 6 és 8 osztályos képzésre készülők is vizsgáztak, mi most a legtöbbeket érintő nyolcadikos feladatsorokat elemeztük ki a Dózsa György Általános Iskola két pedagógusával. 

 

Ökrös Ildikó a magyar vizsgáról elmondta, témájában nem volt semmi váratlan és szerkezete is hasonló volt az előző évek feladatsoraihoz. 

 

 

- A nyolc nyelvi feladathoz szükség volt a hangtan, a szószerkezetek, a költői képek, a helyesírási szabályok és a szólások-közmondások ismeretére is, ezek mellett volt szövegértés és szövegalkotás. Az idő-teljesítmény mérce is hasonló volt a korábbiakhoz: 45 perc alatt csak a legjobbak tudták megoldani a teljes feladatsort - magyarázta a magyartanárnő. 

 

A fogalmazás témájával kapcsolatosan megjegyezte: ott buktató lehetett, ha valaki úgy értelmezte a kérdést, van-e szükség tankönyvekre felső tagozatban. 

 

- Tapasztalataim szerint azonban a többség megoldotta a feladatot és az online-nyomtatott tankönyvek mellett és ellen érveltek - tette hozzá.

 

 

A matematikával kapcsolatosan Takácsné Budai Idát kérdeztük, aki szerint korrekt feladatsort állítottak össze a készítők, kicsit könnyebb is volt, mint az előző években. 

 

- Akik megoldották a korábbi felvételiket, az első 8 példa típusait be tudták gyakorolni, és a két utolsó feladat sem volt kiemelkedően nehéz - mondta. A diákok visszajelzései szerint a legtöbb fejtörést idén a tantárgyi átlagszámításos feladat jelentette, a mumusnak számító szöveges feladatok nem voltak bonyolultak. 

 

- Természetesen ismerni kellett a felső tagozatos teljes tananyagot, de a felkészült diákoknak ez nem okozhatott problémát. Náluk inkább az lehet majd a döntő, hogyan viselték életük első nagy megmérettetésén a stresszt - mondta.

Akik a mostani vizsgát alapos ok miatt nem tudták megírni, január 27-én vagy február 4-én pótolhatják. A középiskolák február 7-8-án küldenek értesítést az eredményekről. Ez alapján még lehet változtatni a kiválasztott intézmények sorrendjén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában