Mindszent

2022.01.28. 20:00

Önzetlen segítők állnak mellettük

Tagdíjból és az adó egy százalékokból működik az a mindszenti civil szervezet, amelynek tagjai önzetlen munkájukkal sokat tesznek településükért, az épített és természeti környezet megóvásáért. 

Tábori Szilvia

Szabó Krisztián és fia, Gergő vállalták a tavaly nyáron átadott nagyrévi pihenőpad kőművesmunkáját.  Archív fotó: Mindszenti Városvédő és Szépítő Egyesület

Számtalan példát sorolhatnánk az elmúlt évekből a Mindszenti Városvédő és Szépítő Egyesület munkái közül, a körülöttük szerveződő önkéntes összefogások egyik legszebb jelképe a tavalyelőtti tiszteletadásuk. 

Még 2020 őszén avatták fel azt az ártézi kifolyót, amely a harminchat éves korában, abban az évben elhunyt Szabó Imre Gábor emlékét őrzi azóta is. A mindszenti fiatalember eredeti rajzai alapján alakították ki a mindszenti nagyrév felé vezető út melletti kutat, eltüntetve annak méltatlan betonperemét. Emléke előtt tisztelegve testvére, Szabó Krisztián és fia, Gergő vállalta a munkálatokat. Ahogy Tóth Imréné Pancsi egyesületi vezető akkor megfogalmazta: a kút körül megható, kérés nélküli összefogás alakult ki. 

Ugyancsak Szabó Imre Gábor terveit, a helyiek örökségét, Mindszent Tiszához fűződő hagyományait őrzi a tavaly nyáron szintén civil segítséggel épülő nagyrévi pihenőhely. Az egyszázalékos adófelajánlásokból 96 867 forintot kapott a civil szervezet, az összegből pedig maradandó megalkotására törekedtek ismét. 

– A nagyrévben, szemben a révházzal, egy haltartó bárkát formázó pihenőhelyet alakítottunk ki. A betonalapra Barabás téglából készült el a bárka, melynek tetejét és az oldalát bedeszkáztuk, így lehet padként használni. Nyírfatörzsekből virágtartókat készítettünk, a bárka mögé fűzfát ültettünk – mondta lapunknak Tóth Imréné, az egyesület vezetője. Az összeget egyesületi költségvetésből egészítették ki. 

A jelenleg harminchárom fős önkéntes csapat tagjait mindenki ismeri a településen. Vezetőjük az e heti képviselő-testületi ülésen számolt be tavalyi vállalásaikról. Köztük egy mécsestartó elkészítéséről a Dózsa-telepi kápolnában, növényültetésről a Kossuth utcai kútnál, a tanösvényen elhelyezett, fából készített szemetesről. Elvégezték a már hagyományos állagmegóvásokat az emlékműveken. Lefestették a tanösvényen lévő magaslest, az ott lévő padokat és az asztalt. Megtartották többek között az őszi virágbörzét, majd pedig az év méltó lezárásaként kibővítették a karácsonyi falut is. 

A csapat önzetlen segítői Szabó Krisztián, Szabó Gergő, Torma József, Tóth Imre, Flora Botanica és Szabó Imréné. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!