Hódmezővásárhely

2022.01.17. 13:04

Pilinszkyről nyílik kiállítás a városban

Pilinszky János életét és meghatározó élményeit bemutató tárlat nyílik ma 17 órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ első emeletén. A költő hagyatékát gondozó Hafner Zoltán állította össze a kiállítás anyagát, amellyel korántsem hagyományos pályaképet nyújtott a kettős évfordulós költőről.

T.Sz.

Forrás: Fortepan/Hunyady János

„Szavaiból sütött az irgalmas értelem, ami több, mint a fürge eszesség vagy a leltározó műveltség” – írta az 1984-ben elhunyt Cs. Szabó László író és kritikus Pilinszky Jánosról. A szeretet több a hitnél címmel ma 17 órakor nyílik tárlat a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A Kertész Imre Intézet többfelé utaztatott kiállítása több egy ha­gyományos értelemben vett irodalomtörténeti tárlatnál. A költő életére és meghatározó élményei­re fókuszál, körbejárja Pilinszky valamennyiünket érintő témáit, mint Isten, szeretet, hit, részvét, szenvedés, a koncentrációs táborok tragédiája, a megváltásra váró bűn. 

A mai megnyitó kiselőadást tartó Cserjés Katalin nyugalmazott egyetemi docens lapunknak úgy fogalmazott, a Hafner Zoltán által összeállított kép-szöveg molinósor nem hagyományos értelemben vett pályaképet kíván nyújtani a kettős évfordulós szerzőről. Az MTA tudományos munkatársa, egyben a Pilinszky János-hagyaték gondozója a költő legfőbb témáit, sorsképeit, az őt legtöbbet foglalkoztató gondolatokat, elkötelezettségeket szándékozott bemutatni, természetesen költeményei sorainak felvonultatásával is. 

A Szegedi Tudományegyetem nyugalmazott docense a Délmagyarországnak elmondta, hasonló érdekességekkel és meghitt pillanatokkal szeretne szolgálni elő­adásában, képpel, hanggal, zene által, szavalattal. Kifejtette, arra törekszik, hogy a jelenlévők megérezzenek valamit ebből a soha el nem évülő pályából, költészetből és a már-már angyali törékenységű, minden megnyilatkozásában rendhagyó, szerény és hiteles „szenvedő misztikus” ismételhetetlen és pótolhatatlan világából. 

Cserjés Katalin kiemelte, sok apró emlék, tény, fordulat, összefüggés feltárása, sőt vásárhelyi vonatkozás is színesíti a bevezetőt. A Pilinszky-év véget ért, a kiállítás azonban mégis időben érkezett Vásárhelyre ezekben a jeges, havas, sötétkék éjszakájú napokban. „A tengerpartra kifekszik a tenger, a világ végén pihen a szerelmem, mint távoli nap vakít a szivem, árnyéka vagyunk valamennyien” – fogalmazott Pilinszky János A tengerpartra című költeményében. 

A 2021-ben száz éve született és negyven éve elhunyt Pilinszky Jánosról, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjéről szóló kiállítás a vásárhelyi a művelődési központ nyitvatartási idejében január 30-ig látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!