Makó

2022.01.19. 12:00

Stoptábla a tisztességtelen multiknak

Szabó Imre

Forrás: Szabó Imre

Nem lehet a makóiakat magukra hagyni a multikkal szembeni küzdelemben – jelentette ki Lázár János országgyűlési képviselő az elbocsátott Continental-dolgozókkal kapcsolatban. Az is elhangzott, hogy a makói képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén úgy döntött, biztosítja költségvetéséből azt az összeget, amely a cég helyi üzeméből elbocsátott dolgozók, illetve az ottani szakszervezet támogatásához szükséges.

– Ez a százezer forint nagy segítség. Van helye, mert egyelőre nem találtam új munkahelyet – mondta Siskáné Siket Tünde, miután egy volt kolléganőjével együtt tegnap a városházán aláírta azt a dokumentumot, mely szerint egyszeri, 100 ezer forint támogatást kap az önkormányzattól, mint a Continental elbocsátott dolgozója.

Farkas Éva Erzsébet polgármester, aki a dokumentumot a város részéről szignálta, elmondta: a képviselő-testület Lázár János honatya javaslatára döntött úgy, hogy megsegíti a Continental makói üzeméből elküldött alkalmazottakat, egyúttal ad 4 millió forintot a Gumiipari Szakszervezetnek is a szükséges munkajogi eljárások költségére. 

Forrás: Szabó Imre

Mint kiderült, január 17-éig összesen 64-en jelezték támogatási igényüket. Szerdán a testület rendkívüli ülésen határozott úgy, hogy a város biztosítja a kifizetéshez szükséges összesen 6,4 millió forintot nekik, illetve a 4 milliót a szakszervezetnek. A határozatot egyedül a DK-s Mucsi Tamás nem szavazta meg, mondván szerinte megkülönböztetés, hogy csak a gumigyárból elbocsátottak kapnak támogatást. Egyébként január 31-ig a hasonlóképp járt, környező falvakban élő volt dolgozók is kérhetik a pénzt saját önkormányzatuktól.

Az ülésen, majd a szerződéskötés sajtótájékoztatóján Lázár János honatya arra emlékeztetett, hogy a makói gyárban az elmúlt másfél évben 3 sztrájk volt, ami példátlan. Az akkori feszült, nehéz helyzet sok okkal magyarázható, de nyilvánvalóan nem a dolgozók hibáztak – mondta. Azt is felidézte, hogy javaslatára a kormány megvizsgálta a társaságnak nyújtott fejlesztési, munkahelymegtartási támogatások ügyét, majd ezt követően 1,7 milliárdot vissza is fizetett a társaság. Ilyen az elmúlt 12 évben nem történt Magyarországon. Kérésére Palkovics László innovációs és technológiai miniszter találkozott a vállalat vezetőivel, ezt követően a hazai menedzsment felfüggesztette az elbocsátásokat és megkezdte a makói gyár átszervezését, modernizálását. Hozzátette, ezek után már van remény az üzem hosszú távú fennmaradására. Ami pedig a dolgozók, illetve az érdekképviselet támogatását illeti, arra bőséges fedezetet nyújt a gyár által befizetett 327 milliós helyi iparűzési adó. 

Forrás: Szabó Imre

Lázár azt is elmondta, hogy Magyarországon egyébként munkabéke van, a szakszervezeteket pedig segíteni kell az érdekvédelmi harcban.

– Nem lehet a makóiakat magukra hagyni a multikkal szembeni küzdelemben – hangsúlyozta. Azt is hozzátette, hogy Magyarország már van annyira erős, hogy meg tudja védeni a dolgozóit.

– Fel kell mutatni egy stoptáblát azoknak a nyugati befektetőknek, akik csak az olcsó, kihasználható munkaerő miatt jönnek ide és ebből próbálnak versenyelőnyt kínálni. A versenyelőnynek annak kell lennie, hogy a megfizetett, megbecsült, felkészült munkaerő magas hozzáadott értékű, világszínvonalú terméket állít elő – jelentette ki Lázár János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!