Szegedi hírek

2022.01.27. 07:00

Szezonja van a sütőtöknek

Szezonja van a sütőtöknek, az elhúzódó, keményebb hidegben szívesebben is esszük. Csongrád-Csanád az erősebb töktermelő megyék között van, gyakran vetik a homokos talajon is.

Fotó: Karnok Csaba

Mínuszokból nem volt hiány az elmúlt napokban, nem is találtunk egyetlen szabadtéren árusító termelőt vagy kereskedőt sem a Mars téri piacon. A nagycsarnokban is volt még hely bőven, az egyik asztalnál zsombói termelésű sütőtököt kínált Kovács Ferencné. 

 

– Többen is foglalkoznak vele a településen, de a tavalyi termés nem igazán sikerült, egyszerűen megsült. Locsolni sem lehet mindig, mert akkor leejti a virágját – mondta az asszony.

Kovács Ferencné Zsombón termeli. Fotók: Karnok Csaba

Kemencében sült

 

 

Ő csak egészben kínálta, 399 forintért mérte kilóját, de mint megtudtuk, otthon gyakran sütnek a saját termésből. 

 

– Én igazán sohasem szerettem, de a család szívesen eszi – mondta a termelő, akitől megtudjuk, szeptember végén szedték le a tavalyi termést. Jól eláll, egészséges is, a fagyot azonban nem bírja.

 

Skita Mária sütve is kínálja. Fotó: Karnok Csaba

Egy másik standon saját termelésű bordányi tököt kínált Skita Mária, ő annyira nem panaszkodott a 2021-es termésre, bár elismerte, volt már jobb is. Sütve 850 forintért adta kilóját, egészben 400-ért, a fajtája Barbara, amit kanadai típusúnak emleget a szakma. 

 

 

– Mindennap begyújtunk a kemencébe és jellemzően tíz ládányit sütünk, ami körülbelül 30 kilót jelent. Fával tüzelünk, az van a ház körül. A hét elején kevésbé viszik, a péntek és a szombat azonban mindig erősebb, és persze a hideg is pozitívan befolyásolja a piacot – mondta az asszony.

 

 

Nagydobosi

 

 

Hazánkban a területalapú támogatási adatok szerint körülbelül 1770 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legnagyobb a termőterület, több mint 330 hektár, de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. 

 

– Mivel a hazai termelés eléri az éves 35-40 ezer tonnát, így az import elenyésző, ezer tonna alatt volt az elmúlt években – írta közleményében az agrárkamara.

 

 

Az április második felében elvetett magokból október végére fejlődik ki az egyik itthon kedvelt sütőtökfajta, a nagydobosi. Ez hosszú tenyészidejű, kifejezetten kedveli a homokos – a legtöbb haszonnövény számára nem igazán kedvező – talajt. Szürkés héjával és erőteljes izével kedveltebb, mint legtöbb fajtatársa. 

 

Az igazi nagydobosi kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-, B2-, B6-vitamin és folsavtartalmával nemcsak finom, hanem egészséges is.

 

 

Kígyómarásra

 

 

Magyarországon a sütőtök fogyasztás évről évre lassan, de biztosan növekszik, és döntően az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. Az érett sütőtök íze édes, formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Egészben vásárolva ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya. 

 

A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. 

 

 

Fogyaszthatjuk sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként; húsok mellé, párolva kiváló köret. Mindezeken túl a sütőtök rendkívül jó antioxidáns, és kutatások bebizonyították, hogy véd a tüdőrák kialakulása ellen; a számos jótékony hatással rendelkező élelmiszert az indiánok még kígyómarás ellen is alkalmazták. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!