Szegedi hírek

2022.01.21. 20:03

Tárlatok a magyar kultúra napján – Frank Yvette fotói

Kettős tárlatmegnyitóval ünnepelték a magyar kultúra napját a Kőrösy József Közgazdasági Technikumban. A kiállítók, Tessényi Judit festőművész és Puskás János fotográfus személyesen is részt vettek az iskolai ünnepségen.

Koós Kata

Tessényi Judit festményeihez mesékből és költeményekből meríti az ihletet.  Fotók: Frank Yvette

Már évtizedes hagyomány a szegedi Kőrösy József Közgazdasági Technikumban, hogy kiállítással ünneplik a magyar kultúra napját – számolt be tárlatmegnyitó beszédében Melegné Pá­­kozdi Ágnes igazgatóhelyettes. 

Folytatták a hagyományt 

A tanárnő kiemelte, idén szerencsés helyzetben volt az is­kola közössége, ugyanis lehetőségük nyílt a szép tradíció folytatására. Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt ugyanis a szokásos tárlat. Akkor a ma­­­­gyar kultúra napjáról egy online interjúval emlékeztek meg, amelyben Csanádi Géza, az intézmény volt igazgatója mesélt a diákoknak. 

– Nagy örömünkre idén ismét szemet gyönyörködtető és igen gazdag kiállítást tudtunk szervezni – zárta gondolatait az igazgatóhelyettes, aki hozzátette, a tárlat január 28-ig hétköznapokon 8 és 13 óra között megtekinthető az iskola dísztermében. 

A nő tucatnyi arca 

Tessényi Judit festőművész számára korántsem volt ismeretlen az épület a megnyitón, ugyanis 1984 és 1987 között maga is kőrösys diák volt. Hobbifestőnek vallja magát, főállásban egyetemi adjunktusként tevékenykedik. Pataki Andrea költővel együtt álmodta meg a nyolcadik lét művészeti és szabadbölcsészeti témájú weboldalt, ahol a szó és a kép izgalmas egymásra találása valósul meg. – Andrea verseket, meséket, gondolatfolyamokat ír, amelyekből Judit ihletet merítve fest, a szavakból alkotva csodás képeket – méltatta a művészt Viharos-Annus Tünde pedagógus, a tárlat fő­­szervezője. 

A képeken ábrázolt, változatos nőalakok a nőiség számos különböző arcát tárják a szemlélő elé. Az élénk színvilágú, sokszor meseszerű hangulatot árasztó vásznakon a nő mint édesanya, elegáns grácia, erőt sugárzó harcos, megfejtésre váró misztikum, szemet gyönyörköd­tető esztétikum és könnyed fi­nomság egyaránt megjelenik. 

A pillanat művésze 

Puskás János, az SZTE JGYPK Rajz- és Művészettörténeti Tanszékének munkatársa közel fél évszázada kapja lencsevégre az épített környezet és a természet szépségeit. Magát a pillanat mű­­vészeként határozta meg, a fotózás számára életforma. Nem tervez előre, csupán nyitott szemmel jár-kel a világban, és igyekszik mindent megörökíteni, ami magával ragadja fantáziáját. Lapunknak elmondta, egyik kedvenc témája a romos, ipari környezet. A tegnap megnyílt tárlatra az elmúlt két esztendőben készült fényképeiből válogatott. A fotókon megtépázott utcaképek, ódon, mégis míves lépcsőkorlátok, romos házfalak kapnak művészi értéket és emlékeztetik a szemlélőt a tovatűnő idő mindenre kiterjedő falánkságára és mélabús szépségére. 

A megnyitóünnepség után a kiállítók kötetlen, játékos be­­­szélgetés keretében kalauzolták az érdeklődő diákokat a művészet szépségeinek és kihívásainak világában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!