Vásárhelyen 140 és 1300 forint között mozog a napi térítési díj

2022.01.04. 07:00

Több kistelepülésen ingyenes a legkisebbek bölcsődei ellátása

Több kistelepülés bölcsődéjében nemhogy gondozási díjat, de még étkezésit sem mell fizetniük a szülőknek.

Munkatársainktól

Illusztráció: Szakony Attila/ MW

Hódmezővásárhelyen viszont fizetős a bölcsőde, ahol az egy főre jutó jövedelem meghaladja a nettó 110 ezer forintot, ott például napi 480 forint a díj, erre jön még az étkezés. Csanádalbertin még ingyen is utaztatják a gyerekeket, Mórahalmon pedig már a hetedik csoportot indítják.

A gyermekek napközbeni ellátásáról és a gyermekétkeztetés térítési díjáról fogadott el egy új rendeletet a hódmezővásárhelyi közgyűlés még decemberben. 

Egy ember fizet 1300 forintot

A vásárhelyi bölcsődések után térítési, vagyis gondozási díjat kell fizetni a szülőknek, ami nettó 60 ezer forint alatti havi 1 főre jutó jövedelem esetén munkanaponként 140 forint, 60 ezer 001 és 110 ezer 000 forint között 310 forint munkanaponként, míg afölött 480 forint. Jövedelemigazolás hiányában munkanaponként 1300 forintot fizet a szülő. Ez, ha egy hónapban 20 napot számítunk, 2800, 6200, illetve 9600 forint, jövedelemigazolás nélkül pedig 26 ezer 000 forint. Az 1300 forintos napidíjat csak 1 szülő fizeti, Kis Andrea alpolgármester. 

 

Hódmezővásárhelyen térítési díjat jelenleg a veszélyhelyzet alatt, csak azokra a napokra kell leróni, amikor a gyermek ténylegesen jár bölcsődébe, vagyis amikor beteg, akkor nem. Ha a veszélyhelyzet véget ér, a teljes hónapot kell megtéríteni. 

 

A gondozási díj mellett étkezési térítési díjat is kell fizetniük a szülőknek. A reggeli, tízórai, ebéd és uzsonna napi 535 forintba kerül a bölcsődéseknek, diétás étkezés esetén 580 forintba. A közgyűlésen az is elhangzott, a bölcsődések 80 százaléka Vásárhelyen térítésmentesen kap étkezést.

Pusztaszeren ingyenes az étkezés

Kisteleken a bölcsődében 200, a kisebb létszámú, komfortosabb mini bölcsődékben 400 forint a napi térítési díj, míg az étkezés 460 forint naponta – tudtuk meg Sejben Józseftől, a kisváros óvodai, bölcsődei és mini bölcsődei intézményeinek vezetőjétől. Hozzátette, természetesen vannak kivételek, kedvezmények, kedvezményezettek. A kisteleki járás legkisebb létszámú településén, Pusztaszeren az étkezés 663 forintba kerülne a mini bölcsődében, de ennek fizetése alól minden család mentességet élvez, napi térítési díjat pedig nem határozott meg a helyi önkormányzat.

Mórahalmon 300 forint a napi gondozási díj, az étkezésért pedig 640 forintot kell fizetniük a szülőknek. Az intézményben sok a kedvezményezett, számos szülőnek nem kell fizetnie. Az igényekre való tekintettel most indították el a 7. csoportot – mondta el lapunknak Baranyás Ágnes intézményvezető.

Ingyen szállítják a gyermekeket

Csanádalbertin július 7-e óta működik a mini bölcsőde. Nemcsak a helyi, hanem a pitvarosi, nagyéri és ambrózfalvi gyermekeket is fogadják.

– Mi nemcsak gondoskodunk a gyermekek napközbeni ellátásáról, hanem hozzuk és visszük is a kicsiket. Nálunk nemhogy térítési díjat, és étkezést nem kell fizetni, de a gyermekek utaztatásáért sem kérünk pénzt – említette meg Csjernyik Zoltán polgármester.

Nagymágocson sincs gondozási díj és az étkezésért sem kell fizetniük a bölcsődések szüleinek.

– Az a célunk, hogy az édesanyák, ha szeretnének, visszatérhessenek a munka világába. Mivel nagy az igény, a meglévő bölcsődénken túl tavasszal, az átalakítások után családi bölcsődét is nyitunk egy önkormányzati épületünkben – említette meg Szebellédi Endre polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!