Pusztamérges

2022.01.10. 19:57

Több száz szárnyas rikoltozik Pappéknál – Török János fotói

A pusztamérgesi Papp Máté azt mondja, amióta az eszét tudja, gyerekkora óta voltak papagájai. Így nőtt fel. Édesapja, a település polgármestere és állatorvosa, Papp Sándor is tartott papagájokat, majd amikor ráunt, átadta fiának a stafétát, aki egyszer több mint 3000 kilométert autózott barátaival Amszterdamig, majd vissza egy különleges nagy sándorpapagájért.

Arany T. János

Csaknem 40-féle papagája is volt a pusztamérgesi Papp Máténak, végül a nagy sándorpapagájok és a rózsás kakaduk mellett maradt.  Fotók: Török János

Fotó: Török János

Amikor belépünk Pappékhoz, két macska fogad minket. – Ők az anyukám macskái. Nincs velük gond, csak ne menjenek a madárház környékére – mondja Papp Máté. 

Apjától örökölte 

– Mióta az eszemet tudom, vannak madaraim, édesapám kezdte, neki 40 éve vannak. Ő is azt mondta, hogy olyan 12-13 éves lehetett, amikor először kapott madarat. – Szó szerint miatta lettem madárkedvelő, ebbe nőttem bele. A madárházat 2007-ben építettük, és onnantól elindult a lavina. Ha már volt hely, volt madárház, akkor jöhettek az egyre komolyabb madarak. Először a kis sándor-, majd a nagy sándorpapagájok, ausztrál királypapagájok és a rózsás kakaduk – mondja Papp Máté, akinek édesapja Papp Sándor, a település polgármestere és állatorvosa. 

A távolság nem akadály 

– Idővel jó apám azt mondta, hogy ő beleunt, ki is szállt be­­lőle, én meg úgymond átvettem tőle, onnantól én csináltam az egészet. Ha megtetszett egy madár, lehetett az bárhol az országban, a távolság nem tartott vissza. De mentem ki Belgiumba, Németországba, Hollandiába is madarakért. Szenvedélyes gyűjtő voltam egy darabig – meséli a pusztamérgesi fiatalember, aki annyira komolyan vette a dol­­got, hogy az egyik fajtából mindig igyekezett a divatos, slágerszíneket behozni. 

3600 kilométer 

Azt mondja, egy darabig próbálta tartani az iramot a divattal, de aztán feladta. A legmesszebb Amszterdamig ment egy különleges színváltozatért. – Összesen majdnem 3600 kilométer volt egy forduló. A szegedi madarászegyesületből összefogtunk a cimborákkal, béreltünk egy kisbuszt, beültünk öten, 16 óra alatt váltásban kivezettünk, 16 óra alatt vissza. A tengert meg kellett állni megnézni, aztán indultunk vissza. 

Papagáj 18 millióért 

Felmerül bennem a kérdés ezen a ponton, hogy ha a távolság nem tartja vissza, akkor mi van az anyagiakkal, hiszen azt egy nem hozzáértő is tudja, hogy a különleges papagájok igen drágák. – Roppant költséges hobbi, nyilván azért is álltam le slágerszínekkel. Valljuk be őszintén, én most 28 leszek, ezt az én anyagi szintemen nem győztem követni. A határ körülbelül a csillagos ég. Arab gyűjtőknél van most olyan violaszínű sándorpa­pagáj, ami 50 ezer euró, azaz 18 millió forint. Egy normál színváltozat Magyarországon ugyanennyibe kerül, csak forintban. Mármint 50 ezerbe. 

200 a kert végében 

Máténak most úgy körülbelül 200 madara van. Ahogy a kert végébe tartunk, egyre hangosabbak lesznek a madarak. Okos állatok, megismerik az idegent, ha egyedül jönne Máté, nem kiabálnának ennyire. Míg a legcukibb és legbarátságosabb ró­­zsáska­kadu-pár, Bu­­bi és Bandi robothangon dünnyög, totyog a gazdája után, majd a fényképezőgép iránt érdeklődött, Máté még elmeséli, hogy korábban 30-40-féle madara volt, de rá kellett jönnie, annak komoly anyagi vonzata is van, így maradt a sándorpapagájoknál és a rózsás kakaduknál. Az ugyanis nem titok, hogy nem árt, ha a madarak kitermelik a saját árukat és a fenntartási költségüket. 

Fűtött ház és ülőrúd 

A hat és tíz köbméteres röpdék nagy része fűtött madárházzal ellátott, de hogy micsoda luxusban élnek Máté madarai, arról elég annyi, hogy akinek nincs fűtött háza, annak van fűtött ülőrúdja. Ezek a madarak ugyanis lábról fáznak fel, az ülőrudak pedig a mínusz 20 fokban is képesek tartani a 3 fokot. 

 

 

Okos és ragaszkodó

A nagy sándorpapagáj fűzöld színével és éles, rikoltozó hangjával feltűnő jelenség. Dél-India és Srí Lanka területein őshonos. Átlagos hossza 58 centiméter, alapszíne fűzöld, a kantárán halovány fekete szalag húzódik, pofatájéka és tarkója szürkéskékesen átszőtt, a csőre alsó kávájától kiindulva széles, a tarkó felé elkeskenyedő fekete sáv húzódik, amely a tarkótájon arányosan változó szélességű, rózsaszínű sávnak adja át a helyét. Gondozójához szorosan kötődő, szeretetre méltó madár, amelyik néhány szó erejéig beszédet utánozni is megtanulhat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!