Golden Plate Award kitüntetés

2022.01.03. 18:30

Újabb díjat kapott, és filmsorozat is készül Karikó Katalinról

Karikó Katalin biokémikus vehette át a 2021-es Golden Plate Award kitüntetést. Közben film­sorozat készül a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséről, amelyben Sarah Paulson, az Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő alakítja a magyar tudóst.

Suki Zoltán

Számtalan díja mellett már film is készül a világhírű magyar tudósról. Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A sikerhez kap kulcsokat, aki megismeri az Academy of Achievement kitüntetettjeit. A 60 éve alapított nonprofit szervezet tagsága és 4 Nobel-díjas tudós ajánlásával lett a Golden Plate Award elismerés Karikó Kataliné. Az mRNS-alapú or­vosi technológia kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora Los Angelesben vette át az „Aranytányér” díjat – közölte a szegedi egyetem. 

 

A Golden Plate-díjat öt – mű­vészetek, közszolgálat, tudomány és felfedezés, üzleti élet, sport – kategóriában adják át. A rangos díjat megkapta már mások mellett Steven Spielberg filmrendező, a Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov, Teller Ede atomfizikus, Bill Gates, a Microsoft társalapítója, valamint a profi kosaras Michael Jordan is. A Golden Plate-díjat és az akadémiai tagságot négy Nobel-díjas tudós ajánlásával nyerte el Karikó Katalin. 

Az Academy of Achievement kitüntetését 2021. december 23-án, a Los Angeles-i Bel Air Hotelben tartott díszvacsorán vette át Karikó Katalin. 

Számtalan díja mellett Ka­­rikó Katalinnak ítélték oda a 2021. évi Bolyai-díjat. Az elismerést Áder János köztársasági elnök adta át korábban. Az idei díjazottat méltatva Áder János azt mondta: Karikó Katalin előbb gondolt valamire, mint azok, akik csak a már felismert problémák után mennek. A legnagyobbakra jellemző szenvedélyes kíváncsiság hajtotta. Ezért lehetett annyira gyors a koronavírus elleni vakcina fejlesztése. Mint fogalmazott, Karikó Katalin felismerte a még ismeretlent, elindult a még járatlan úton. 

Közben pedig filmsorozat készül a világhírűvé vált magyar tudósról. Az HBO sorozata a koronavírus elleni vakcina ki­­fejlesztéséről szól majd, és Sarah Paulson, az Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő alakítja a magyar tudóst. 

 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a tudós nők és döntéshozó fér­fiak együttműködéseként, a kétpólusú politika és a globális cégvilág harcaként mutatja be a sorozat a vakcinafejlesztés fo­­lyamatát. 

 

A tudósok közül Karikó Ka­talin felfedezései alapozták meg a Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS-alapú oltóanyagát. A Szegedi Tudományegyetemen biológus-oklevelet, majd biokémikus doktori címet szerző, az mRNS-sel Magyarországon megismerkedő kutató számtalanszor elmesélte már életútját. 

Karikó Katalin korábban arról is őszintén nyilatko­zott, hogy „a lehetőségek ha­­­­zájának” tekintett Amerikában a mellőzöttség közepette és komoly nehézségek árán folytatta a kutatómunkát. A tudományos meggyőződése melletti kitartása olyan felfe­dezésekhez vezetett, amelyek­kel az érzékeny hírvivőt, az mRNS-molekulát az orvosi al­kalmazásig juttatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!