Szegedi hírek

2022.01.26. 16:45

Úszó jégtáblák a Tiszán - Fotók

Kedden talán az év leghidegebb reggelére ébredtünk Szegeden, bőven mínusz 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet. Akkor már napok óta zajlott a Tisza, addigra sok helyen már-már összefüggő jégtakaró is kialakult, alig látszott mozdulni a folyó.

Fotó: Kuklis István

Szerda délelőtt már sokkal több volt a szabad vízfelület és jóval kevesebb a jég. Azt nem tudom, hogy ez a hirtelen, több mint 10 fokos reggeli minimum hőmérséklet emelkedés eredménye, vagy a folyó felső szakaszáról ilyen ütemben érkezett a jégutánpótlás.

 

 

A Belvárosi hídhoz legközelebbi úszóház így is temérdek jeget megfogott és jó időbe kerül majd, mire eloszlanak a most még alaposan összefagyott, torlódott jégtáblák. A híd és az árvízi emlékmű közötti hajókikötő is duzzasztja a jeget rendesen, de ott kevésbé tűnik veszélyesnek, mint a folyókanyarulatban. 

 

 

Emlékszem régen - nem kis költséggel - a téli kikötőbe vontatták az úszóműveket a nagy jég elől, ma már maradnak a helyükön és "kibekkelik" az egyre enyhébb teleket. Az elmúlt években nem emlékszem , hogy valamelyik gazdája megbánta volna ezt a fajta takarékosságot.

 

Az biztos, hogy a kacsák nem zavartatják magukat, és vidáman úszkálnak a jégtáblák között, az embernek az az érzése, hogy több is van belőlük, mint nyáron.

Csendesen zajlik a jég a Tiszán. Fotó: Kuklis István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!