A vakcina felvételének indokairól kérdezték a nemeket

2022.02.08. 19:33

A férfiak jobban aggódnak az egészségük miatt

Összességében leginkább az egészségük miatt oltakoztak a magyarok, amit a szabad mozgás és utazás lehetősége követ, amikor a vakcina felvételének indokairól kérdezték őket – mutatják a Kiwi.com reprezentatív kutatásának adatai. A nem oltottak 79 százaléka elzárkózik az oltás felvételétől, a bizonytalanok körében pedig a szabad mozgás lehetősége lehet a fő motiváció.

K. A. R.

Illusztráció: Unger Tamás/ MW

A csehországi Kiwi.com utazási technológiai vállalat arra volt kíváncsi, hogy a már oltottakat mi motiválta legfőképp az oltás beadására, valamint mi lehet a hajtóerő azoknál, akik még csak fontolgatják a koronavírus elleni védőoltás felvételét. A hazánk mellett Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában végzett reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a legfőbb motiváció nálunk és a többi vizsgált országban is az oltás felvételére az egészségünk megőrzése volt, míg a fő mozgatórugó a nem oltottak körében az oltakozásra a szabad mozgás és utazás lehetősége. 

 

 

Az egészség a legfontosabb érv 

 

 

A lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderült, a magyar válaszadók több mint fele egészségügyi okok miatt adat­­ta be magának az oltást, a második legfontosabb ösztönző pedig a szabad mozgás és utazás lehetősége volt, tízből hárman választották ezt indoknak. A társadalmi szolidaritást jelölte meg az oltott válaszadók 9 százaléka, míg az iskolát/munkát, illetve az állam és környezet nyomását pusztán minden huszadik válaszadó. 

 

 

Az életkor előrehaladtával válik az egészség a döntő szemponttá, 30 évnél van egy határvonal, ami alatt a szabad utazás lehetősége a fő motivációs szempont, felette pedig az egészség – derül ki a kutatásból. A huszonévesek 43 százalékát a szabad mozgás sarkallta a koronavírus elleni védőoltás felvételére, és csak 29 százalékukat motiváltak egészségügyi okok. A harmincas korosztályban minden második embert, a negyvenes korosztály 65 szá­­zalékát, az ötveneseknél pedig 10-ből 7 főt az egészség sarkallta az oltakozásra. 

Az iskolai végzettség szempontjából is reprezentatív ku­­tatás adatai azt mutatják, hogy míg a 8 általánossal rendelkezők negyedénél, a szakmunkások 43 százalékánál, és az érettségizettek csaknem felénél volt az egészségük a fő érv az oltás felvételére, addig a diplomások kétharmada adatta be magának az oltást egészségügyi okok miatt. 

 

A szabad utazás lehetősége is csábító 

 

 

Míg a férfiak és a nők döntő részénél is az egészség volt a fő szempont az oltás beadására, addig a szabad mozgás és utazás lehetősége jóval csábítóbb a nők körében – mutatják az adatok. A szabad mozgás és utazás lehetősége egyértelműen fontosabb szempont a nőknek. Az oltott nők mintegy harmada azért vette fel az oltást, hogy szabadan mozoghasson, míg ez pusztán a férfiak valamivel több mint negyedénél számított fő érvnek. 

 

A férfiak 56 százaléka, a nők 45 százaléka hivatkozott egészségügyi okokra, amikor az oltás felvételének motivációs okairól kérdezték. 

10-ből több mint 9-en egyébként felveszik legalább a kötelező védőoltásokat, ha egzotikus célállomásokra utaznak. A férfiak ennél a válasznál is óvatosabbnak bizonyultak: na­­gyobb arányban tartanak be minden egészségügyi ajánlást, és vesznek fel a kötelezően túl is védőoltásokat egzotikus utazások előtt. 

 

 

80 százalékuk elzárkózik az oltástól 

 

 

A Covid19 ellen oltatlanok nagy része továbbra sem szeretné felvenni az oltást, és pusztán 10-ből 2-en fontolgatják, hogy a jövőben beoltatják magukat. Az oltatlanokat leginkább a szabad mozgás és utazás lehetősége motiválja, ezt az egészségügyi okok, a társadalmi szolidaritás, az állam és környezet nyomása, valamint az iskola/munka miatti indokok követik jóval alacsonyabb arányokkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!