Szegedi hírek

2022.02.06. 19:00

A katolikus házasság felbonthatatlan, de egységes

Csak a halál szakíthatja meg a katolikus házasságot – erre hívta fel a figyelmet Kovács József általános helynök. A házasságjogról beszélt elő­adásában, többek között arról, hogy a házasság a hetedik a szentségek sorában, a hetes szám pedig a teljességet jelenti a Szentírásban.

Kiss Anna

Kovács József: Csak a katolikus templomban kötött katolikus házasság érvényes. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– A katolikus házasság egy egész életre szól, azt nem bonthatják fel sem kívülről, sem belülről, még a római pápa sem bonthatja fel. Csakis a halál szakíthatja meg a köteléket. A katolikus há­­zasságot tehát a felbonthatatlanság jellemzi, valamint az egység is, ami azt jelenti, hogy csakis egy nő és egy férfi között jöhet létre – szögezte le Kovács József bírósági helynök csütörtöki online előadásán, amelynek témája a házasságjog volt. 

 

A Pasztorális Helynökség ál­­tal indított „Hétköznapi teológia” című online előadás-sorozat célja, hogy a felnőtt keresztények is tanulhassanak hitük tartalmáról. Kovács József közölte, a katolikus házasságot két jog is szabályozza, egyik az isteni jog, míg másik a kánonjog. 

– Az isteni törvényt senki sem módosíthatja, és az azt mondja ki, hogy akkor érvényes a házasság, ha két megkeresztelt között jött létre. Az isteni jog szerint a házasság szentség, hetedik a szentségek sorában, a hetes szám pedig a teljességet szimbolizálja a Bibliában. A házasságjog üdvösségre akarja vezetni a házastársakat, vagyis az Isten színe előtt kötött házasság egymás boldogítására, az élet tovább­adására szolgál – hangsúlyozta. Hozzátette, a kánonjog módosítására lehetősége van a pápának, sőt van olyan kánonjogi törvény, amelyet a pápa hozott, ez azt határozza meg, hogy milyen formában kell megkötni a házasságot, vagyis ahhoz két tanú kell, és a papnak meg kell áldania a házasokat. 

 

Kovács József rámutatott, a katolikusoknak lehetőségük van más vallásúakkal házasságot kötniük, de csakis az a katolikus házasság érvényes, amely katolikus templomban köttetett. Ha a katolikus fél valaki olyan más vallású személlyel akar házasságot kötni, akinek már volt korábban házassága, akkor azt csakis úgy teheti meg, hogy az egyházi bíróság semmisnek mondja ki az előző házasságot. 

 

Mint mondta, érvénytelen a katolikus házasság például akkor, ha valaki az állampolgárság miatt tette azt, és akkor is, ha fizikai vagy lelki kényszerből köttetett meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!