Szegedi hírek

2022.02.24. 16:50

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a kormányhivatalban – Galéria

Bővítettre Pártkontroll-szoba gyűjteményét a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal. Az új darabok bemutatásával csütörtökön a kommunizmus áldozataira emlékeztek a hivatalban, ahol Juhász Tünde kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a rendszer a megyében is rengeteg áldozatot követelt.

Suki Zoltán

Rettegett bőrkabát és munkásőr egyenruha is van már a gyűjteményben. Fotó: Karnok Csaba

Még most is félelmet keltő ÁVH-s bőrkabáttal, munkásőr egyenruhával és egy sor korabeli plakáttal bővült a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal pártállami idők közigazgatásának működését bemutató kiállítása, a Pártkontroll-szoba. Az új darabokat csütörtökön mutatták be, a kommunizmus áldozataira emlékezve.

 

 

Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, hogy február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékezünk. Szerinte a magyaroknak a kommunista diktatúra sokáig kibeszéletlen, feldolgozatlan, sötét korszaka volt a történelemnek, és a megyében is rengeteg áldozata volt annak a rendszernek.

– Az emlékszoba helye adott volt, hiszen ahol most vagyunk, a kormányhivatal épülete, a Csongrád Megyei Tanács székháza volt 1962 és 1990 között. A Magyar Szocialista Munkáspárt innen irányította a megyét. A gyűjtemény új darabjaival szerettük volna még alaposabban bemutatni az akkori kor történelmét – fogalmazott a kormánymegbízott.

Azt is elmondta, hogy kaptak a gyűjteménybe egy alkoholos italgyűjteményt is, amit az akkori külkereskedők Komócsin Zoltánnak szántak. A megye rettegett ura ugyanis nem érte be az akkor itthon kapható italokkal, más minőségre vágyott.

Az újonnan beszerzett plakátokról kiderült, hogy a Horthy-korszakban tilos volt a figurális ábrázolás a választási plakátokon, a kommunisták ezen változtattak.

– Amikor a kommunizmus áldozatairól beszélünk, először a halálos áldozatok jutnak eszünkbe. A Gulágon, a málenkij robotban életüket vesztők, a kivégzettek vagy a sortüzekben agyonlőtt tüntetők – mondta már a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Máthé Áron kiemelte, hogy nemcsak felnőtt, hanem sok gyermekáldozata is volt a korszaknak. Felidézte, hogy a hortobágyi kitelepítéskor több száz gyermek veszett oda. Arra is volt példa, hogy egy három éves gyermeket zártak börtönbe, mert nem akart leszállni az egyik kocsiról.

Az elnökhelyettes szerint ma ismét olyan időket élünk, amikor a gyerekek kerültek a célkeresztbe.

– Ne menjünk hátra a huszadik századba, és ne engedjük, hogy újabb eszmék önjelölt messiásai újabb áldozatokat szedjenek közülünk – tette hozzá Máthé Áron.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelte el a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját. Ennek értelmében minden év február 25-én megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól egyebek mellett a középfokú oktatási intézményekben is.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulágon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

Az országban egyedülállóként csak a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban található a pártállami idők közigazgatásának működését bemutató emlékszoba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!