Mozgósít a honvédség

2022.02.25. 17:15

Benkő Tibor Szentesen: "Kettős feladatot látnak el a katonák"

Útnak indult a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kijelölt állománya és technikai eszközei hajdúhadházi állomáshelyükre az észak-keleti országrészbe. A mozgósított csapatok feladata kettős: a humanitárius feladatok biztosítása és segítése mellett Magyarország határának védelmét is ellátják.

Majzik Attila

Benkõ Tibor honvédelmi miniszter Szentesen. Fotó: Majzik Attila

– Magyarország, a magyar emberek nincsenek veszélyben – szögezte le Benkő Tibor honvédelmi miniszter Szentesen. Kiemelte azt is, hogy hazánk békéjét kell garantálni.

 

– Nem küldünk fegyvereket vagy katonákat Ukrajnába, elsősorban Magyarország békéjét és biztonságát kell garantálnunk. A katonáink kettős feladatot látnak el az észak-keleti országrészben: humanitárius segítséget nyújtanak, továbbá ha szükséges, akkor a menekültek befogadását, ellátását hajtják végre. Emellett, ha kell, megakadályozzák, hogy fegyveres átsodródások, átcsoportosulások fordulhassanak elő Magyarország területén – tájékoztatott a honvédelmi miniszter, aki hozzátette, az ország haderőfejlesztéseinek köszönhetően felkészültek, jól felszereltek a katonák.

A Magyar Honvédség február 24-én kezdte meg az átcsoportosítást az ukrán határ közelébe, a csapatmozgások várhatóan vasárnap érnek véget, de minden attól függ, hogy miként alakul az ukrán helyzet.

– Ha rosszabbodik a helyzet, akkor újabb erőket mozgósítunk, erre is megvan a forgatókönyvünk. Minden esetre készen kell, hogy álljunk katonáinkkal. Nem kell megijedni, nem kell pánikolni az ország keleti felében sem, mert katonáink tudják biztosítani az ország biztonságát, számíthatnak rájuk – emelte ki Benkő Tibor.

Az útnak induló csapatokhoz szólva a honvédelmi miniszter körültekintésre és nyugalomra intette a katonákat.

– Figyeljenek oda bajtársaikra, legyenek körültekintőek. Nyugodtan, biztonságban hajtsák végre a feladatokat. Mutassanak példát bátorságból, bajtársiasságból és helytállásból – fogalmazott a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!