Vezető hírek

2022.02.25. 09:15

Elkerítik Makón a konténereket

Újabb szelektív hulladékgyűjtő szigetet kerítettek el a makói Bajcsy-Zsilinszky-lakótelepen abban a reményben, hogy a sarkon nem éktelenkedik tovább a folyamatosan gyűlő szeméthalom. Arról a lakók dönthetnek, hogy zárható legyen-e a kerítés.

Szabó Imre

A Bajcsy-Zsilinszky-lakótelep az egyik olyan hely Makón, ahol a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, konténereket korábban – mint a Délmagyarország meg is írta – rendszeresen ellepte a szemét. 

 

A hulladékot máshonnan, utánfutós kocsival hozták ide, benne használt bútorokkal, híradástechnikai eszközökkel, hasonlókkal. Volt rá példa, hogy panaszos olvasónkat az illegális szemét elhelyezője veréssel fenyegette meg, amikor jelezte neki: nem kellene ide hordania a hulladékot. Különösen a Hold utca és a Lonovics sugárút sarkán lévő gyűjtősziget számított neuralgikus pontnak, a belvárosból a Maros-partra turistákat szállító kis vonat ugyanis mellette haladt el az idegenforgalmi szezonban. 

A ketrecben ugyan gyűlik a szemét, kívülről azonban rendezettebb képet mutat a sarok, mint korábban. Fotó: Szabó Imre

Hiába próbálták elvinni, szinte azonnal újra felhalmozódott a szemét. 

 

 

A gyűjtőszigetet a napokban zöld kerítéssel vették körbe – hasonlóval, mint amilyen városszerte látható. A körzet önkormányzati képviselője, Székely Ildikó azt mondta, lesz még hasonló másutt is, például a Fűrész utcánál, de egy-egy ilyen ketrec elkészítése munkaigényes dolog, ráadásul a kihelyezéssel együtt közel 1 millióba is kerül. 

 

 

Amikor megnéztük a ketrecet tegnap, azt láttuk, a konténert máris csurig rakták szeméttel, sőt mellette is halmokban áll, még egy ágybetétet is elhelyezett itt valaki. Egy helybeli lakó azt mondta, érdemes lenne a ketrecet zárhatóvá tenni. Székely Ildikó a felvetésre azt mondta, ennek nincs semmi akadálya: a közös képviselő által összehívott lakógyűlésen kell maguknak az érintetteknek eldönteni, akarják-e ezt vagy sem. A városban mindkét megoldásra akad példa. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!