Vezető hírek

2022.02.03. 12:05

Érkeznek a megemelt, adómentes bérek megyénkben is

A bérek soha nem látott módon emelkedtek, miközben az unión belül is egyedülálló módon csökkentek a béreket terhelő adók – erről beszéltek csütörtöki sajtótájékoztatójukon a Fidesz megyei országgyűlési képviselőjelöltjei. Bartók Csaba és Mihálffy Béla szerint április 3-án a gyermekek jövőjéről is döntünk, és nem szabad hagyni, hogy a baloldal ismét tönkretegye az országot.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

– A jobb élet irányába haladunk, ez jól mérhető számokban is, hiszen a bérek folyamatosan emelkednek az üzleti, a piaci és a közszférában is. Ugyanakkor a Gyurcsány és Márki-Zay vezette baloldal a béremelések ellen szavazott, nem támogatták a minimálbér 200 ezer forintra emelését sem. Az elmúlt 12 évben soha nem látott nagyságú béremelkedés zajlott az országban, miközben jelentősen csökkentek a munkabért terhelő adók – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Bartók Csaba, a megye 1-es számú választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltje.

 

Hangsúlyozta, jó példa erre, hogy amíg 2009-ben bruttó 71 ezer 500 forint volt a minimálbér és a személyi-jövedelemadó (szja) 40 százalékos volt, addig ma már 200 ezer forint a minimálbér és 15 százalékos az szja. Leszögezte, az Unión belül hazánkban csökkentek legnagyobb mértékben a munkabért terhelő adók, 9,5 százalékkal kevesebb a teher, ezzel pedig közelebb kerültünk ahhoz, hogy nyugati bérekhez hasonló fizetéseket vihessenek haza a magyar emberek. Megjegyezte, a magyar kormány a munkaadást tűzte ki célul minden magyar számára.

 

A sajtóeseményen Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt, hogy Magyarország soha nem látott gazdasági növekedést ért el tavaly, ez az alapja a minimálbér emelkedése mellett a 25 éve alattiak szja-mentességének is. Közölte, az intézkedés félmillió fiatalt érint az országban, csak idén 140 milliárd forint marad az érintetteknél, akiknek több 10 ezer forinttal emelkedik a keresete. Rámutatott, ha valaki minimálbért kap, vagyis 200 ezer forint a fizetése, akkor a napokban 30 ezer forinttal több pénzt kap. Elmondta, ebben személyes tapasztalata van, hiszen az szja-mentességnek két gyermeke is haszonélvezője.

 

Kiemelte, a magyar kormány elkötelezett abban, hogy a fiataloknak élhető, vonzó országot teremtsen. Figyelmeztetett, ne higgyünk a baloldalnak, amely egyszer már tönkretette az országot, mert a gyermekeink jövője a tét, értük is döntünk április 3-án.

 

Mint ismert, hazánkban február elsejétől a minimálbér emelkedése és a 25 év alattiak szja-mentessége mellett a családi adó-visszatérítés hatását is érezhetik a családok. Továbbá a szociális és a kulturális ágazatban, valamint a bölcsődei dolgozók 20 százalékkal, a pedagógusok 10 százalékkal, az egyetemi oktatók 15 százalékkal, az ápolók 21 százalékkal, míg a rendvédelmi dolgozók és katonák 10 százalékkal kapnak több bért már ebben a hónapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!