A Magyar Közút szerint a forgalmi rend megfelelően van kialakítva

2022.02.07. 07:00

Folyamatosan cserélik a sérült jelzőtáblákat Csongrád-Csanád megyében

Folyamatosan cserélik a megyében a sérült jelzőtáblákat a Magyar Közút munkatársai. Tavaly csaknem 1300 jelzőtáblát cseréltek újra – válaszolták lapunknak. Hangsúlyozták, Csongrád-Csanád megyében a forgalmi rend alapvetően megfelelően kialakított, így csak 6 helyszínen kellett sebességkorlátozást bevezetni.

Kiss Anna

56 darab fluor neon sárga kerettel ellátott iránytáblát helyeztek ki megyénkben a jobb észlelhetőség miatt. Fotó: Frank Yvette

Az elmúlt egy évben is számos olvasói jelzés érkezett lapunkhoz arról, hogy a jelzőtábla oszlopa kitört, hiányzik, megdőlt, vagy éppen a tábla kopott, sérült. Megyeszerte előfordulnak ilyen esetek, éppen ezért megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy a múlt év során Csongrád-Csanád megyében hány darab jelzőtábla cseréjére volt szükség, és kerültek-e ki olyan új jelzőtáblák, amelyek helyén korábban nem volt tábla, azonban korlátozni kellett a forgalmat.

 

Válaszukban azt írták, hogy 2021-ben 1215 jelzőtáblacserét végzett a társaság a megyei közúthálózaton, míg a gyorsforgalmi szakaszon 80 táblacsere történt. Ezeket a munkálatokat folyamatosan végzik a természetes elhasználódás, vagy a közlekedési balesetek során történt rongálódás miatt – tették hozzá.

Azt is írták, tavaly 165 új jelzőtáblát helyeztek ki, továbbá 260 négyzetméternyi útbaigazító táblát cseréltek. Az újonnan kihelyezettek közt vannak sávos iránytáblák, valamint fluor neon sárga kerettel ellátott iránytáblák, ezekből 56-ot helyeztek ki a jobb észlelhetőség és a közlekedésbiztonság érdekében. Jellemző még a megállni, várakozni tilos tilalmi táblák kihelyezése, ebből a típusból 24-et helyeztek el megyeszerte, míg a veszélyt jelző táblákból 18-at, sebességkorlátozó táblákból pedig 15-öt – jegyezték meg.

 

Mindemellett az Országos Balesetmegelőzési Bizottság kerékpáros közlekedésbiztonsági akciójának részeként kihelyeztek 10 olyan táblát is a megyénkben, amelyek a gépjárművezetők figyelmét hívják fel arra, hogy tartsák be a másfél méteres oldaltávolságot a kerékpárosok biztonsága érdekében.

 

Hangsúlyozták, Csongrád-Csanád megyében a forgalmi rend alapvetően megfelelően kialakított, így megyei szinten az elmúlt évben sebességkorlátozás bevezetésére csak 6 helyszínen volt szükség.

A Magyar Közút jelezte, idén is folytatják az elhasználódott, megrongálódott táblák cseréjét, becsléseik szerint hasonló mennyiségben mint tavaly. Kiemelték, a társaság folyamatosan elemezi a Központi Statisztikai Hivatal baleseti adatai alapján a közlekedésbiztonsági, forgalmi rend szempontjából beavatkozást igénylő helyszíneket, így a szükséges táblakihelyezéseket idén is soron kívül végzik majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!