2022.02.27. 20:47
Forradalmi módszerrel szűrnék ki a borhamisítást
Az új technológia különlegessége, hogy a fehér- és vörösboroknál egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást.
Illusztráció: Keresztesi Balázs
Fotó: Keresztesi Balázs
– Lézerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernói Egyetem kutatóinak – derült ki a Processes szakfolyóiratban közzétett tanulmányból.
Az új technológia különlegessége, hogy a fehér- és vörösboroknál egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást. A módszer továbbfejlesztésével, gyakorlati alkalmazásával tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga.
Bár a borok hígítással és cukor hozzáadásával történő hamisítása egyáltalán nem ritka jelenség, azt még a szakemberek is csak becsülni tudják, hogy ez az illegális beavatkozás mennyi terméket érint és mekkora kárt okoz a bortermelőknek.
– Rendkívül nagy igény van tehát azokra a módszerekre, amelyek révén a borok eredete és minősége minél egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban ellenőrizhető – írta közleményében a MATE.
A lézertechnikát korábban főként gyümölcsök érésének vizsgálatára vagy a joghurtok gyártása közben hívták segítségül a szakemberek, most azonban kiderült, hogy ez a módszer áttetsző folyadékok vizsgálatára, azaz borok minőségének ellenőrzésére is használható. A kísérleteket Soós János – a Szőlészeti és Borászati Intézet Borászati Tanszékének doktorandusza – aszú hamisításának elektronikus nyelvvel történő vizsgálata alapozta meg.