Új technológia

2022.02.27. 20:47

Forradalmi módszerrel szűrnék ki a borhamisítást

Az új technológia különlegessége, hogy a fehér- és vörösboroknál egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást.

Munkatársunktól

Illusztráció: Keresztesi Balázs

Fotó: Keresztesi Balázs

– Lé­­zerfény terjedésének mérésével elsőként sikerült kimutatniuk a borok hamisítását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Salernói Egyetem kutatóinak – derült ki a Processes szakfolyóiratban közzétett tanulmányból. 

Az új technológia különlegessége, hogy a fehér- és vörösboroknál egészen apró beavatkozás esetén is segíthet észlelni a hamisítást. A módszer továbbfejlesztésével, gyakorlati alkalmazásával tehát sokkal könnyebbé válhat majd az ellenőrök dolga. 

Bár a borok hígítással és cukor hozzáadásával történő hamisítása egyáltalán nem ritka jelenség, azt még a szakemberek is csak becsülni tudják, hogy ez az illegális beavatkozás mennyi terméket érint és mekkora kárt okoz a bortermelőknek. 

– Rendkívül nagy igény van tehát azokra a módszerekre, amelyek révén a borok eredete és minősége minél egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban ellenőrizhető – írta közleményében a MATE. 

 

A lézertechnikát korábban főként gyümölcsök érésének vizsgálatára vagy a joghurtok gyártása közben hívták segítségül a szakemberek, most azonban kiderült, hogy ez a módszer áttetsző folyadékok vizsgálatára, azaz borok minőségének ellenőrzésére is használható. A kísérleteket Soós János – a Szőlészeti és Borászati Intézet Borászati Tanszékének doktorandusza – aszú hamisításának elektronikus nyelvvel történő vizsgálata alapozta meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!