Dokumentálni kell a károkat

2022.02.11. 07:00

Kátyúk okozta sérülések – nehéz kártérítést kapni, ha nincs külön erre szóló biztosítás

Szezonálisan ismét temérdek kátyú lepte el a hazai közutakat, a burkolathibákkal kapcsolatos kártérítési igényeknek csupán felét fogadják el az illetékes útkezelők. A körültekintő dokumentáció és a kátyúbiztosítás növeli a kártérítés esélyét.

K. A.

Sokba kerülhet a kátyúkár. Illusztráció: Kuklis István

A kátyúkárok nagy része defekt, az ilyen esetek egy részében a felnit is javítani kell. Emellett gyakran előfordul, hogy a futómű is rongálódik, sőt, szélsőséges esetben személyi sérülés is bekövetkezhet. – Kátyúbiztosítás híján ilyen esetekben kártérítés az érintett útszakasz kezelőjétől kérhető. Ez lakott területen belül a területileg illetékes önkormányzat, azon kívül egységesen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – írja a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). 

 

 

Az útkezelők legtöbbször a nem megfelelően dokumentált kártérítési igényeket utasítják el, de esélytelenül próbálkoznak azok is, akik úthibára figyelmeztető jelzőtáblával ellátott szakaszon szenvednek ilyen balesetet. 

 

 

Kátyúbiztosítással a tapasztalatok szerint jóval kedvezőbb a sikeres kárrendezések aránya. További előny, hogy egyes módozatok a figyelmeztető táblával jelölt útszakaszokra is fedezetet nyújtanak, az autósoknak nem kell kideríteniük az útkezelő kilétét, mert közvetlenül a biztosítójuk felé jelentik a kárt. 

– A megfelelő dokumentáció kátyúbiztosítás megléte esetén is fontos feltétel – hangsúlyozta Papp Lajos. A FBAMSZ Gépjárműszekciójának elnöke hozzátette, fontos, hogy az autós maradjon a helyszínen, mert tanúkat vagy hatósági jegyzőkönyvet csak így tud szerezni. Autópályán lehetőség szerint a legközelebbi biztonságos helyszínen kell megvárni az útellenőrt. Célszerű minél több fényképet készíteni a kátyúról és a sérülésről, ügyelve arra is, hogy a helyszín ezek alapján jól beazonosítható legyen. 

 

 

Miután az útkezelők jellem­zően csak májusra tudnak végezni a kátyúk kijavításával, az úthibák még legalább 3 hónapig komoly kockázatot jelentenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!