Ha túl szép, hogy igaz legyen

2022.02.28. 07:00

Kifinomultabban tálalják silányságaikat a csodát ígérő honlapok

Erőfeszítés nélküli, szupergyors gyógyulással, fogyással vagy nyelvtanulással kecseg­tetnek a csodát ígérő termékeket árusító, tisztességtelen weboldalak. A fogyasztóvédelem a többszörösen szabálysértő tartalmak kiszűrése mellett rendszeres tájékoztatással inti éberségre a vásárlókat.

K. A.

Illusztráció:Horváth Balázs

Fotó: Horváth Balázs

Netes böngészés közben vagy e-mail-fiókunkba érkezett levélből továbblapozva gyakran köthetünk ki olyan termékajánlatoknál, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Az azonnali állapotjavulással, fiatalodással ámító honlapokat már magáért az alapállításért is érdemes fenntartásokkal kezelni. A gyanúra további okot ad, ha rossz magyarsággal írt szövegeket találunk, sok magyarnak tűnő webáruház mögött külföldi vállalkozás áll. 

 

Akciós vétel 

 

Önmagában már az is szabálytalan, ha a kereskedő a cégadatok hiányában nem azonosítható be, vagy panasz esetén utólag sem lelhető fel, érhető el, mert kapcsolatként mindössze egy e-mail-cím, kizárólag egyolda­­lú kommunikációra alkalmas űrlap szerepel a honlapon. Az eladások felpörgetése érdekében a hitvány, hasztalan portékát akciós vételnek állítják be, rendelés esetén nagy értékű ajándékkal kábítanak. 

 

Az ITM Internet Laboratóriuma által legutóbb ellenőrzött oldal például egy kitalált magyar professzor szellemi termékeként az összes keringési problémára „is” gyógyírt jelentő tapaszt tukmált. A szinte minden létező szabályt megszegő felület az érelmeszesedés megszüntetésével, az erek 28 nap alatti megtisztításával szédített. 

 

Csodaszer 

 

Az üzemeltető a fiktív tudós szaktekintélyén túl nem létező egészségügyi szervezetek támogatására is hivatkozott. Aki rendelt, újabb több ezer forintért „meglepetésterméket” is kérhetett. Az ügyeskedők cinizmusukra jellemzően egyebek mellett azzal érvelnek az árujuk mellett, hogy „a reklámozott pasztillák nem működnek”. Ál­­lítják, hogy az általuk kínált csodaszer használata mellett testmozgásra vagy diétára semmi szükség. 

Veszélyes, ha orvos helyett választ valaki csodaszert.  Illusztráció: Cseh Gábor/MW

Forrás: Cseh Gábor

– Az internetet vásárlásra is használók aránya az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt Magyarországon 2016 óta. A járványhelyzetben megélénkült e-kereskedelem tavaly év végén is minden korábbit felülmúló csúcsot produkált. A gyors gyógyulással, örök egészséggel házalók gyakorlata különösen visszatetsző, mert az emberek félelmeire bazíroz. Ráadásul veszélyes lehet, mert ha a termék maga ártalmatlan is, aki állítólagos hasznai miatt a rendes orvosi vizsgálat és ellátás helyett választja azt, a további egészségromlást, a betegség ké­­sői felismerését kockáztatja – hangsúlyozta Keszthelyi Nikoletta. 

 

Erősödő jogok 

 

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár hozzátette: a hatóság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt járt el a tapaszos vállalkozással szemben. A honlap másik huszonnyolc webáruház társaságában már megtalálható a jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldalon, a csodát ígé­­rő termékek menüpont alatt. 

 

Idén májustól tovább erősödnek az online fogyasztói jogok, tavasszal a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos szigorúbb uniós rendelkezések lépnek életbe, amelyek többek között tiltják a fiktív kommenteket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!