Nem várnak újabb jégzajlást a Tiszán

2022.02.07. 15:14

Manapság már ritka a jelenség, de a múlt században hónapokig eltarthatott – Fotók Mindszentről

A Tisza hazai szakaszán legutóbb 2017 januárjában vonult le jeges árvíz. Az árhullám az Alsó-Tiszára érve már „ellapult”, de Csongrád térségében bevetették a jégtörőhajót.

T. Sz.

Január végi jégzajlás Mindszentnél. FOTÓ: TÓTH IMRÉNÉ

– A történeti adatok alapján a Tisza szegedi szakaszán a múlt században szinte minden télen megjelent a jég, a folyót átlagosan másfél hónapig borította. Előfordult, hogy több mint negyed évre megmaradt. A század utolsó évtizedeiben a jeges időszakok átlagosan egy hónapra rövidültek, és ez a tendencia az új évezred elején is folytatódott. A 2010-es években a jég tartóssága tovább csökkent, inkább a szezononként csak néhány napos, vagy 1-2 hetes, gyenge jégjelenségek jellemzőek – tájékoztatta lapunkat Borza Tibor, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese. Hozzátette, fél hónapnál hosszabb jégtakaró már csak kétszer, 2011–2012 és 2016–2017 telén alakult ki. A korábbinál gyakrabban láthatjuk teljesen jégmentesnek a folyót. A szakember szerint az idei tél eddig az utóbbi évek sorába illik, január utolsó harmadában mindössze nyolc jeges napot számláltak. Az esetleges károkról nem tud az Ativizig. A jelenlegi meteorológiai előrejelzések alapján pedig az elkövetkező hetekben sem számítanak újabb jégzajlásra a Tiszán, illetve a Maroson. 

 

Január végi jégzajlás Mindszentnél. FOTÓ: TÓTH IMRÉNÉ

A vízügyi igazgatóság szempontjából rendkívülinek akkor nevezhető a jelenség, ha a folyó vízfelületén 10–40 centiméter vastagságú, összefüggő jégtakaró alakul ki, majd azt a fokozatosan emelkedő vízszint felszakíthatja. A jégtáblák a folyók éles kanyarulataiban, szűkületekben, illetve sekélyebb szakaszokon megállhatnak, egymásra torlódhatnak. Ez szűkíti a vízfolyás keresztmetszetét, visszaduzzasztja a torlasz feletti folyószakaszt, megemelkedik a vízszint. Ha ez hirtelen történik meg, árvízvédelmi beavatkozás válhat szükségessé. 

 

 

A Tisza magyarországi szakaszán legutóbb 2017 januárjában vonult le jeges árvíz, amelynek tetőző vízszintje a Felső-Tiszán meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Az árhullám az Alsó-Tiszára érve már „ellapult”, azonban Csongrád térségében be kellett vetniük a Jégtörő IV. hajót. A jelentős mennyiségű kommunális és egyéb hulladékkal, uszadékkal érkezett, a Tisza teljes vízfelületét borító jégzajlás figyelemmel kísérése érdekében az ATIVIZIG működési területén is harmadfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben. 

Január végi jégzajlás Mindszentnél. FOTÓ: TÓTH IMRÉNÉ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!