Személyes használatra kaptak informatikai eszközöket a diákok

2022.02.22. 15:29

Másfélszáz laptopot osztottak ki a Németh László iskolában Vásárhelyen

Negyvenegy pedagógus és 108 diák kapott hordozható számítógépet a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskolában. Az akció folytatódik.

Munkatársunktól

Iskolai célokra, de otthoni használatra vehettek át új tanulást és oktatást segítő eszközöket diákok és tanáraik a vásárhelyi Németh László Gimnáziumban. A kilencedikes tanulók egészen az érettségi vizsgáig dolgozhatnak a most kapott gépeken. 

 

Mint azt az intézmény vezetője, Árva László hangsúlyozta: csaknem két évtizedes program indult útjára országosan, amelynek elsődleges célja a digitális kompetenciák és szolgáltatások, köztük az eszközpark fejlesztése. 

 

Az igazgató szerint a pandémiás időszak a pedagógusok kényszerű, mégis hatékony továbbképzése volt, iskolájukban gyorsan és egységesen tértek át az online munkarendre. Ám ismert, hogy számtalan családban nehézkesen ment az online tanulás, mert nem rendelkeztek megfelelő eszközzel, főleg nem annyival, amennyi egyszerre kellett volna egy időben. 

Fotó: Tábori Szilvia

A 2030-ban záruló kormányzati program a pandémia nélkül is megvalósult volna, ám az elhúzódó világjárvány tovább erősítette a digitális fejlesztés fontosságát. A projekt keretösszege több, mint 201 milliárd forint. 

 

Március végéig 120 ezer darab notebookot osztanak ki összesen bruttó 33,4 milliárd forint értékben a 9. évfolyamon tanuló diákoknak és a köznevelési intézmények azon pedagógusainak, akik eddig még nem vettek át hordozható eszközt személyes használatra. 

 

Összesen 1168 település 3570 feladatellátási helyén adnak át a tanulást és oktatást segítő eszközt. Ebből a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ intézményeiben 250 pedagógus és 279 tanuló kap. 

 

Később az 5. évfolyamtól, illetve a 9. évfolyamtól kezdődően felmenő rendszerben osztják majd ki a szülők, illetve törvényes képviselők által igényelt eszközöket. Tehát négy év alatt valamennyi 5–12. évfolyamos tanuló iskolájában rendelkezésre áll majd megfelelő mennyiségű, korszerű, legfeljebb 4 éves, személyes használatba is adható hordozható számítógép.

 

 A projektben részt vehet valamennyi köznevelési intézmény: az állami fenntartású, egyházi, nemzetiségi önkormányzati vagy alapítványi iskola. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!