Vezető hírek

2022.02.22. 18:13

Megbillent a torony a Lomnici utcai kútfúrásnál Szegeden

Kisebb baleset történt hétfőn a Lomnici utcai geotermikus kút fúrásánál: egy tartóelem meghibásodása miatt megmozdult a fúrótorony. A javítást már megkezdték, a beruházást ez az eset nem hátráltatja lényegesen.

T.K.

Olvasónk jelezte szerkesztőségünknek, hogy hétfőn a Lomnici utcában készülő geotermikus kút alatt beomlott a talaj. Mint írta, a környék lakói aggódnak az eset miatt. Utánajártunk a történteknek és kiderült, hogy szerencsére nem történt komoly baleset. 

 

Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező Hansa-Kontakt Invest Kft. fúrási üzletág vezetője lapunknak elmondta, egy tartóelem meghibásodása miatt mozdult meg kissé a fúrótorony.

 

– Ilyen előfordul, de komoly következménye nem lett. Az első csőszakasz már stabilan, bebetonozva áll, így az nem sérült meg. A javítás miatt ugyan a kivitelezés pár napot csúszik majd, ennél nagyobb kár azonban nem keletkezett – tette hozzá.

Fotó: Karnok Csaba

A beruházásnak, amely során Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató rendszere épül ki Szegeden, ez a harmadik szakasza. Az úgynevezett Észak 1/B körzetben egy termelő és egy visszasajtoló kutat építenek ki, a Bikatónál pedig felújítanak egy már meglévő kutat. 

 

A Lomnici utcai a visszasajtoló kút lesz, azt január közepén kezdték el kialakítani és jelenleg 700 méter mélyen járnak. A Gyöngyvirág utcai termelő kút viszont már sokkal előrehaladottabb állapotban van, ott néhány héten belül végeznek a munkálatokkal.

 

A város négy körzetében már működik a korábban kiépített geotermikus rendszer. Újrókuson, az uszodát és a kézilabdacsarnokot is magába foglaló Felsővároson, Az Észak B körzetben és Odesszában a mostani szezonban már nem csupán gázzal működtetik a távfűtést, hanem a rendszerre rásegítenek a földben tárolt hőenergiák is. Ezzel naponta 300-400 gigajoulnyi energiát tudnak kiváltani. 

 

További öt körzet kiépítése van még hátra, ebből az egyik a mostani munkálatok helyszíne. A teljes beruházás 2-3 éven belül készül el, akkorra a mostani kapacitás négyszeresét adja majd zöldenergia.

 

A projekt összköltsége 22 milliárd forint körüli lesz, a konzorciumban a Geo-Hőterm Kft., a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. és a Szetáv Kft. van benne, a beruházás önrészét az előbbi két fél állja, ami az összköltség nagyjából 60 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!