Szegedi hírek

2022.02.19. 07:00

Műtüdőre kapcsolt kismamákat mentettek meg Szegeden

Koronavírus-fertőzés miatt két kismamának is műtüdőre volt szüksége, miután világra hozta gyermekét. A szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet munkatársainak sikerült megmenteniük az édesanyákat, akik már gyermeküket is magukhoz ölelhették azóta.

Fotó: SZTE

Gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022 február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként láttak el a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai – közölte lapunkkal az egyetem.

Az újszülöttek egészségesen jöttek a világra, most már az édesanyák is jól vannak. Fotó: SZTE

Az egyik kismama 2021. december 7-én esett át a császármetszésen, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai Covid-Intenzív osztályra került. December 8-án állapota instabillá vált, ezért december 9-én Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével – a gyulai kórház kérésére – Gyulán, egy magukkal vitt ECMO géppel műtüdőre kapcsolták az édesanyát. A beteget ezt követően Szegedre szállították, ahol 25 napig részesítették műtüdőkezelésben. 

 

Az édesanya idén január 18-án jó állapotban, további ellátás céljából a békéscsabai Intenzív osztályra távozott, majd február elsején arról értesítette telefonon Babik doktort, hogy immár otthonában tartózkodik és végre először magához ölelhette legkisebb gyermekét.

Fotó: SZTE

Ezzel párhuzamosan egy másik kismama idén január 3-án ugyancsak császármetszéssel hozta világra gyermekét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán, ahonnan a helyi Covid-Intenzív osztályra helyezték. Súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetésre szorult, ezért január 5-én Babik Barna munkatársaival és a mentőkkel közösen a kecskeméti kórházba utazott, ahol műtüdőre helyezte a beteget, majd a szegedi klinikára szállították az édesanyát. A kismama a 9 napos ECMO-kezelést és a tradicionális lélegeztetési terápia után február elsején szintén jó állapotban a kecskeméti kórházba távozott.

A nem mindennapi esetek kapcsán Babik Barna elmondta, a szakmai kihívás és siker mellett neki és munkatársai számára egyszerre volt felemelő és lelkileg megterhelő, hogy pácienseik kismamák voltak. 

 

Közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, mind a ketten a harmadik gyermeküknek adtak életet, akiket hosszú hetekig meg sem ismerhettek – tette hozzá. Kiemelte, csapatmunka nélkül lehetetlen lett volna a szakmailag és logisztikailag is igen összetett eseteket sikeresen és szövődménymentesen meggyógyítani. Elárulta, az újszülöttek egészségesen jöttek a világra, és állapotuk azóta sem romlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!