Egymásnak adták a kilincset az érdeklődő családok

2022.02.03. 16:30

Nyílt napot tartottak a Tóth Jánosban

Egymásnak adták a kilincset az érdeklődők, utolsó alkalommal rendeztek nyílt napot a február 18-án lejáró középiskolai jelentkezési határidő előtt a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégiumban csütörtökön.

A. T. J.

A vajdasági Martonosról érkezett Sőreg Dániel informatika órára nézett be szüleivel a mórahalmi szakképző iskola nyílt napján. Fotó: Kuklis István

Míg a vajdasági Martonosról érkezett, nyolcadikos Sőreg Dániel informatika órán ült bent, a szülei elmondták, az egyik ismerősük fia jár a mórahalmi intézménybe, amiről csak jót hallottak. 

– Dicsérték az iskolát, a kollégiumot is, jó híre van az intézménynek – mondta Sőreg Donát, a fiú édesapja.

 

 A családnak az iskolában segítettek kitölteni a jelentkezési lapot, amit Dánielnek csak alá kellett írnia. Édesanyja hozzátette, pályaválasztáskor dilemmáztak, hogy Szerbia, vagy Magyarország legyen a cél, mert mint mondta, egyre fogynak a magyarok Vajdaságban, de Dani ide szeretett volna jönni. Dániel közben az informatika órán Linux programozásba csöppent bele, shell script-et írtak a fiatalok, azaz parancsfájlt készítettek.

Február 18-án, pénteken lejár a középiskolai jelentkezési határidő. A szakképzésben továbbtanuló fiatalok a technikumokban érettségizhetnek is, a szakképző iskolákban gyorsabban szerezhetnek szakmát. A megújult szakképzési rendszerben a diákoknak jelentkezéskor elegendő az érdeklődésüknek megfelelő területet kiválasztaniuk, a végleges szakmaválasztás csak az ágazati alapképzés után esedékes. A szakképzési rendszerben ezért először elegendő csak ágazatot választaniuk a diákoknak. Az ötéves technikumokban két, a hároméves szakképzőkben pedig egy évig tartó alapozó képzés után, már bővebb tapasztalatok birtokában, átgondoltabban dönthetnek arról, melyik szakma felel meg leginkább terveiknek és képességeiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!