Szegedi hírek

2022.02.23. 10:30

Részleteket osztottak meg az épülő Szeged-Szabadka vonalról

Friss információkat osztott meg Röszke közösségi oldala a készülő Szeged-Szabadka vasútvonalról. Kiemelték, hogy az átépítés hatására a vasúti pálya átbocsátó képessége, terhelhetősége, mind a személy, mind az árufuvarozás tekintetében jelentősen megnő.

delmagyar.hu

Tavaly december elején megkezdték a pályabontási munkákat, az útátjárók és Röszke állomási vágányokon kívül az összes sínt és betonaljat felszedték és elszállították.

 

A tavasszal induló nagygépes pályaépítési munkákon kívül biztosítóberendezési, távközlési, erősáramú fejlesztések, valamint a keresztező utak, műtárgyak felújítása szerepel a tervek között.

 

Megjegyezték, hogy a kivitelezés egyéb elszámolható költségekkel együtt mintegy 41 milliárd forint.

 

Vasútvonal és megállók 

A kivitelezéssel érintett szakaszának hossza valamennyivel több mint 13 kilométer. Az egyvágányú vasúti vonalszakasz kiépítési és az engedélyezési sebessége 120 km/h, egyes, rövidebb szakaszokon külső korlátozó tényezők miatt 80 km/h.

 

 A MÁV egyébként korszerűsíti a teljes biztosítóberendezést, távközlést, átépülnek a keresztező és párhuzamos utak. 

 

Forrás: Röszke Facebook-oldala

Szentmihálytelek újonnan létesülő megállóhelyén és Röszke állomáson P+R parkolók és B+R kerékpártárolók, esőbeállók, korszerű utastájékoztatás és térvilágítás létesül. A vasútvonal villamosításához felsővezeték-hálózatot építenek ki a teljes vonalon, és új villamos alállomás telepítése szükséges Szegeden. Az összes megépülő váltó fűtéssel lesz ellátva, így biztosítva télen is az akadálymentes közlekedést. A vasúti üzem a Szegedi forgalomirányítási központból lesz távvezérelhető. 

 

 

Aktív zajvédelmi intézkedéseket is biztosítanak. 

 

 A Röszke állomás teljesen átépül, a tervezett magasperon kedvezőbb gyalogos megközelítést tesz lehetővé. 

Röszke állomáson kettő esőbeállót építtet a vasúttársaság. A meglévő felvételi épület üzemi épület lesz, az utasok számára új épületet húznak fel, a meglévő épülettel átellenes oldalon, ehhez kapcsolódik az új közterületi kapcsolat, úttal parkolóval. Az állomáson a pénztárcsarnokokban összevont indulási érkezési monitort is elhelyeznek. 

 

Forrás: Röszke Facebook-oldala

Szeged-Szentmihály településrészen új, akadálymentes megállót építenek Szentmihály néven.

 

Szentmihály megállóhelyen szintén kettő esőbeálló, valamint peronbútorzat (padok, szemetesek) is lesz. A peronhoz teljes szélességű, 4 méteres járdával csatlakozik az útépítési terv. A járda 10 kerékpár tárolására alkalmas, fedett B+R parkolóhoz és 4 + 1 (akadálymentes) gépjármű számára kialakítandó P+R parkolóhoz vezet.  

 

 

A kivitelezőnek 24 hónap teljesítési időszak áll rendelkezésre 2023 őszéig.

 

Menetrendi tervek

 

A menetrendi lehetőségeket jelentősen befolyásolja az alkalmazandó VÁM és határrendészeti technológia és azok normaidői. 

 

A személyszállító vonatok előzetesen tervezett napi száma:

- 6 pár nemzetközi IC vonat

-  9 pár belföldi személyvonat Röszke és Szeged között.

 

A Budapest-Kelebia vonal építése miatt a pálya elkészülte után a Szeged-Röszke vonalra terelik a 150-es vonali tehervonatokat. A terelés megszüntetése után válhat lehetővé a személyszállítás tervek szerinti teljes kapacitásának bevezetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!