Nem kellett bontási engedély

2022.02.20. 07:00

Rossz számon vették fel a listára a napsugaras házat – Egy újabb fontos épület tűnik el

Egy újabb napsugaras ház tűnik el végleg Szegedről, most a Kisfaludy utcában bontanak egy ilyen épületet. Mint kiderült, rossz ház- és helyrajzi számmal került fel a helyi védettségi listára, ezért még bontási engedélyt sem kellett kérni: egy újabb, amit lehúzhatunk a listáról.

Farkas Judit

Egy újabb épületet húzhatunk le a helyi védelem alatt álló napsugaras házak listájáról.  fotó: Török János

Február 12-én jelent meg írásunk: nem élte túl a Kisfaludy utcai napsugaras ház a kavarodást, amire környékbeli városvédő olvasóink már korábban figyelmeztettek. Az épületről 2021 szeptemberében írtunk először, amikor elbontották a régi kaput, amit sokat nézegettünk korábban: de szép lenne helyreállítva. Utcabeliek már akkor jelezték lapunknak, hogy valami nincs rendben a házszámozással, a jelzést továbbítottuk a szegedi önkormányzatnak és a Csongrád Megyei Kormányhivatalnak is. A napsugaras ház ugyanis 29/b házszámmal szerepelt a helyi védelem alatt álló napsugaras házak listáján, de 31. volt a valódi házszám. A 29/b nem napsugaras, és mint tulajdonosától utóbb megtudtuk, nem is volt soha védett. 

 

Folyamatban a vizsgálat 

 

Január 30-án azért írtunk má­­­sodjára is a házról, mert eljutott hozzánk, hogy azt hamarosan lebontják, és olvasóink aggódtak a védett épület állapotáért. Érdeklődtünk, felülvizsgálják-e a házszámot, illetve adtak-e ki bontási engedélyt a házra. Akkor a szegedi önkormányzattól azt a választ kaptuk, a házszám felülvizsgálata folyamatban van, de bontási engedélyek ügyében a kormányhivatal építésügyi osztálya az illetékes. A kormányhivataltól azt a választ kaptuk, helyi védelem alatt álló épületek kapcsán nem ők az illetékesek, de az elektronikus nyilvántartásban nem szerepel a védelem alatt álló házra bontási engedély. 

 

Eltűntek a napsugarak 

 

Február 11-én jeleztük mindkét intézménynek, hogy a probléma okafogyottá vált, ugyanis elbontották a ház tetejét. Fotókat is mellékeltünk, és feltettünk néhány kérdést. Egy olvasónktól kaptunk egy jó tippet: lehetséges, hogy a 31. számú házat minden akadály nélkül bonthatják, hiszen védelem alatt álló ház a 29/b alatt szerepel? Vagy lehetséges, hogy az épület – noha a 29/b alatt más típusú ház áll – mégsem volt védett? Esetleg lekerült a listáról, csak ez még nem vált nyilvánossá? 

 

A VÉGZETES HÁZSZÁM: A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalnál rendelkezésre álló adatok szerint Szeged településképi rendeletében a Kisfaludy u. 29/b házszámú, 20617 helyrajzi szá­mú ingatlanon álló épület áll helyi védelem alatt, amelyre az Országos Építésügyi Nyilvántartás bontási engedélyt nem tartalmaz – derült ki a kor­mány­hivatal válaszleveléből. A kérdéses napsugaras épület ténylegesen a 31/a. házszámú, 20618 helyrajzi számú ingatlanon áll, mely jogszabály szerint nem áll helyi védelem alatt – ebből következik, hogy nem is kellett bontási engedélyt kérni rá a kormányhivatal építésügyi osztályánál. A helyi védelem alá helyezés vonatkozásában hatáskörrel Szeged polgármestere rendelkezik, állt a hivatal tájékoztatásában. A szegedi ön­­kormányzat azonban egy hét elteltével sem válaszolt kérdéseinkre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!