Tízmilliók mentek el Facebook- és Google-hirdetésekre az adományokból

2022.02.15. 15:16

Sérelemdíjra, ügyvédre is költött Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere 2020-tól 2021 novemberéig összesen 58 millió 764 ezer 480 forint adományt kapott a támogatóitól – derül ki a honlapjáról. Közülük 27 névtelen adományozó fejenként fél millió forint készpénzt adott neki. Azóta is költi persze a pénzt a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Facebook-hirdetésekre csak a múlt héten több mint 22 milliót fizetett ki.

Kovács Erika

Kampányajándékokra is megy az adományokból. Illusztráció: Frank Yvette

Közzétette a 2020 év elejétől 2021 novemberéig tartó időszak kampányelszámolását Márki-Zay Péter. Ebből kiderül, hogy volt, aki csak 500 forintot küldött neki, de akadtak jó páran, akik félmillióval „dobták meg” a kampányát, amelyből költött Facebook-hirdetésekre, sérelemdíjakra, perköltségekre, ügyvédre. A honlap adatait böngészve úgy láttuk, a nagy pénzeket főként zsebbe kapta, „névtelen levéladományokban”. 

 

 

59 milliót adakoztak a támogatói 

 

 

Az érintett időszakban nagyjából 59 millió forint támogatást kapott Márki-Zay Péter, ebből több mint 7 millió forint a Paypal-számlára, és 33 millió forint a kampányszámlára, a többi pedig levéladományban vagy készpénzben érkezett. 

 

 

– Ez utóbbiakból 17 milliót magam fizettem be a kampányszámlára, a többit a készpénzes számlák kiegyenlítésére használtam fel – írta a honlapján Márki-Zay. Készpénzben 2020. május 12-én érkezett számára az első „névtelen levéladomány”, amelyből 2021 november végéig 113-at kapott. A legkisebb összeg 2000 forint volt, a legnagyobb pedig 500 ezer forint. Félmillió forintot tartalmazó „névtelen levelekből” 27-et kapott. De utaltak neki 1,6 milliót, és többen 1 millió forintot is. 

 

 

Kálmán Olga könyvére 27 ezret költött 

 

 

A banki utalások is érdekesek, ezek, főleg az év első 9 hónapjában már nem olyan nagy összegűek, mint amilyen pénzeket a „névtelen levéladományokban” kapott, 500 és néhány tízezer forint közöttiek. Hat számjegyű összeg csak ritkán fordult elő, egészen az előválasztás előtti hajráig, mert akkor már egymilliós adományok is érkeztek Márki-Zay kampányszámlájára. 

Ahogy jött, úgy el is ment a pénz. Márki-Zay Péter összességében milliókat fizetett ki az elvesztett perei sérelemdíjaira. 

 

A különféle ügyvédi irodák is rendkívül szép summát tehettek zsebre a nép egyszerű gyermekeinek megkuporgatott adományaiból, amelyeket Márki-Zay Péter a folyamatban lévő peres ügyekre, meg a lezárt peres ügyek után fizetett ki nekik. Utalt az adományokból bírósági illetékekre, no és a végrehajtó is többször kopogtatott a polgármester és miniszterelnök-jelöltnél, aki az adományokból utalta át az összegeket, nem pedig a saját családi költségvetéséből. 

 

 

Márki-Zay Péter Kálmán Olga Márki-Zay Péterről szóló könyvét is megvette több példányban az adományokból, összesen 27 ezer forintért. De tavaly bérelt pulpitust tízezerért, vett asztalokat ötvenezerért költött 637 ezret kampánytollakra, sőt a Greenpeace-nek is utalt 30 ezret adományként. 

 

 

Az adományokból több mint hárommillió forint a helyi buszközlekedést üzemeltető Jovány Gyulának is jutott a kampánybuszoztatásért. 

 

 

A vagyonnyilatkozatában nincs adomány 

 

 

A legnagyobb összeget Facebook- és Google-hirdetésekre költötte a baloldali miniszterelnök-jelölt, a közösségi oldalnak2021-ben 12 millió 968 ezer 134 forintot, míg a Google-nek 19 millió 779 ezer 654 forintot fizetett. Csak ez a két tétel megközelíti a 33 milliót a honlapján közzétett időszakban. 

A Facebookra egyébként iszonyatos összegeket költött, 2019 április közepe és idén február 11-e között több mint 79,5 milliót. Látszik, hogy belendült a kampány is, ugyanis csak február 5-e és 11-e között, azaz egyetlen hét leforgása alatt 22,3 milliót fizetett hirdetésekre a közösségi oldalnak. 

 

 

A nagyjából 60 millió forint értékű adományról egyébként Márki-Zay Péter a város honlapján közzétett polgármesteri vagyonnyilatkozatában nem tett említést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!