Digitális kihívások: a fehér kréta kora lejárt

2022.02.08. 16:09

Tableteket kaptak a HSZC és Návay tanárai

Fehér kréta, zöld tábla, toll és ceruza helyett a mai középiskolás generációt inkább a digitális technológia eszközeivel, alkalmazásokkal érdemes megszólítani. A HSZC tanárai táblagépeket kaptak a frissen szerzett új, innovatív tudásanyagukhoz Makón és Vásárhelyen is.

Munkatársainktól

Fotó: Tábori Szilvia

– A digitális lehetőségekben járatos, így magabiztos oktató igazán hiteles ma egy középiskolai intézményben, hiszen a vizuálisan erőteljes, technikailag izgalmas, forradalmian új megoldásokkal szólítható meg igazán a mai tizenéves generáció – mondta lapunknak Hornyák János, a HSZC Eötvös József technikum igazgatója. Az iskola vezetője kollégáival közösen maga is sikeresen teljesítette a digitális szakadék csökkentését célzó továbbképzéseket, így egyike lehetett azoknak, akik táblagépeket kaptak az eredményes részvételért.

 

Hornyák János hozzátette, kihívásokkal teli képzéseken vannak túl. A digitális kompetenciák fejlesztésére fókuszáltak a kétszer harminc órás tanfolyamok, ahol végig mentor kísérte a tanuló pedagógusokat. Friss tudást, módszertant, így magabiztosságot kaptak, új alkalmazásokkal, online programokkal ismerkedtek, amelyekkel színesebbé tehetik a tanórákat. Hornyák szerint az online programok kínálata olyan rohamosan bővül és fejlődik, hogy a naprakész tudás megszerzéséhez kell a segítség, hogy a pedagógusok ne vesszenek el az új alkalmazások között. 

 

Összesen nyolcvan, a digitális kompetenciákat erősítő továbbképzéseket sikeresen teljesítő pedagógus kap tabletet a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum térségi iskoláiban. Kedden délelőtt a HSZC Eötvös József Technikumban huszonhárman vehették át az oktatást segítő eszközt.

 

Mint azt Hegedűs Zoltán a HSZC kancellárja hangsúlyozta: a 21. században el kell fogadnunk, hogy a zöld táblát és a fehér krétát digitális eszközökre kell cserélnünk. Diákjainknak már a ceruza és a toll is távoli és ósdi eszköznek tűnik, feladatunk tehát lépést tartani a digitalizáció fejlődésével. A szakképzési centrum eszközökkel és képzési lehetőségekkel is támogatja tanárait. Tervezik például a projektoros táblákat új, érintőképernyős okos változatokra cserélni. 

További tizenkét pedagógus kapott táblagépet szintén kedden a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!