Megelőznék az ártéri szúnyoginváziót

2022.02.20. 12:00

Terepszemle volt Mindszenten, felszámolnák a vérszívók bölcsőit

Különösen a nyári áradás utáni pangó vizekben elszaporodó szúnyogok nehezítik a mindszentiek életét. Az alpolgármester vízügyesekkel tartott terepszemlét az ártérben.

T. Sz.

Terepszemle: a várható szúnyoginvázió ellen harcolnának. Fotó: Mindszent Város Önkormányzata

A szúnyoginvázió visszatérő probléma Mindszenten is, tavaly különösen a nyári áradás utáni pangó vizekben szaporodtak el a vérszívók. Bár szezonálisan folyamatosan irtott az önkormányzat, a légi permetezés mellett saját melegködös géppel is dolgoztak. De az ártérben megrekedt víz miatt hasztalanul. Mint azt tavaly nyár közepén lapunknak Farkas Zoltán, a helyi önkormányzat városüzemeltetési csoportjának vezetője elmondta: a kiáradt Tisza utáni pangó víz a szúnyoglárvák melegágya. Egy-egy kémiai irtás után csak az akkor éppen kifejlett egyedek pusztulnak el, de már a következő napon kikel az új vérszívó. 

 

A hosszú távú megoldást keresve Zsótér Gábor alpolgármester a napokban terepszemlét tartott vízügyi szakemberekkel együtt. Ha a nyúlgátnál ugyanis visszaállítanák a zsilipet, áradás után nem pocsolyásodna el az ártér. Az alpolgármester szerint a munka elvégzéséhez először tisztázniuk kell, jogilag kihez tartozik a terület, addig nem tehetnek semmit. A probléma ezen részével Mindszent jegyzője foglalkozik. A másik nehézség, hogy a zsilipig vezető út is rendkívül elhanyagolt, letört ágak, kidőlt fák nehezítik a műtárgy megközelítését. Úgy látják, a rendezett környezet lehetne az első lépés a szúnyogmentes élet felé. A probléma azonban itt is hasonló: kérdéses, hogy az önkormányzat végezhet-e bármilyen munkát a területen. Az önkormányzat felveszi a kapcsolatot a szükséges hatóságokkal. 

 

Egy-egy kémiai irtás után csak az akkor éppen kifejlett egyedek pusztulnak el, de már a következő napon kikel az új vérszívó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!