A tél vége a szezon a citrusféléknél

2022.02.27. 10:59

Török, görög, spanyol citromból és narancsból fogyasztunk a legtöbbet

Csúcsra jár a szegedi nagybani piac déligyümölcsrészlege, ezen belül nagyon pörög a citrusfélék adásvétele. Az árak változóak, minőségfüggőek, találtunk narancsot 250 forintos kilónkénti áron, citromot még olcsóbban. Azért legyünk óvatosak, a vitaminbomba árthat is, ha sok benne a növényvédőszer-maradvány.

Kovács András

20220217 Szeged Citrusfélék a Nagybani piacon Képen: mandarin Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: Török János

A tél végi vitaminpótlásra erő­­sen javallott a citrusfélék fogyasztása, ezek egy részét mostanában akár almaárban is megvásárolhatjuk a megyében és Szegeden. Január utolsó napjaiban például 299 forinton akciózta a citromot az egyik multi. Mondhatnánk, hogy olcsó húsnak híg a (citrom)leve, de éppen egy másik multi hívta vissza azokban a napokban a nála már két hete forgalomba lévő lédig török citromot. Kevés híján 12 tonnát. A január 12-i csomagolási dátumú, Lamas fajtájú termék forgalmazását határértéket meghaladó szermaradék-tartalom miatt függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

 

A hatályos közösségi rendelkezések alapján a citrusféléket már az Európai Unió­ba való belépéskor kiemelt ellen­őrzésnek vetik alá, emiatt eleve kevesebb kifogásolt áru érkezhet Magyarországra. A novembertől áprilisig tartó időszakban – azaz, amíg hazai idénygyümölcsök hiányában több citrusfélét fogyasztunk – a Nébih, valamint a területi kormányhivatalok fokozottan ellenőrzik a citrusfélék növényvédőszer-tartalmát. El­­sődlegesen a határállomásokon beáramló importáru, valamint a nagybani piacok, logisztikai központok kínálatát vizsgálják át, hogy a hibás gyümölcstételek ne kerülhessenek tovább az üzletek polcaira, a piaci standokra. 

 

Nagykereskedő 

 

Az elmúlt időszakban az Európai Unión kívülről – elsősorban Törökországból – olyan gyümölcsök, például, citrom, grépfrút, narancs, mandarin és klementin érkeztek hazánkba, amelyek vagy a megengedett határérték felett tartalmaztak egy-egy növényvédőszer-hatóanyagot, vagy már tiltott szert használtak fel a kezelésükre. 

Csúcsra jár mostanában déligyümölcsben és persze cit­­rusfélékben is a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piac. Figyeltünk fotós kollégánkkal, hogy le ne tapossa a lábunkat egy kisebb targonca, illetve mi se borítsuk le egy magasra tornyozott kézikocsi tartalmát. A legelső nagyke­reskedő azzal hárította el érdeklődésünket, hogy három embere hiányzik, alig győzi a munkát, újságírókkal beszélgetni egy darabig biztosan nem lesz ideje. 

És nem ő volt az egyetlen, aki nem ért rá reggel 8 óra előtt, az egyik nagykereskedőnél „vevőhegyek” várták a mérlegelést, számlázást. És amíg múlatták az időt, gyakorlott mozdulatokkal készítettek ká­­vét maguknak a standon, lát­­szott rajtuk, hogy nem először élnek a lehetőségével. A nagykereskedők többségénél volt ilyen masina, ezzel is kedvébe jártak a vásárlóknak. 

 

Fontos a jó sváda 

 

Aki először szóba állt velünk, Kolozsváriné Bóka Tünde volt, és a maroslelei CBA-nak vásárolt be. – Hetente kétszer jövök Szegedre a nagybani piacra, sok mindent viszek, a citrusfélékből 7 kiló mandarint, fél mázsa narancsot és 20 kiló citromot pakoltam be – mondta érdeklődésünkre, hozzátéve, visszajáró vevő, mert itt lehet alkudni, és jó svádájú az eladó Utóbbi, Pörneki-Fábián János a Király Zöldség Kft.-t erősítette és képviselte, az alkulehetőségről nem nyilatkozott, a svádáról meg azt mondta, ezzel nem lesz neki könnyű otthon elszámolnia. 

Kolozsváriné Bóka Tünde és Pörneki-Fábián János. Fotók: Török János

Forrás: Török János

Náluk a Görögországból ér­kező citrom nagy tételben 340 forint volt, a spanyol mandarin 490, a vérnarancs 790, míg az ugyancsak görög narancs 320 forint – persze nagyobb, minimum ládás tételben. 

 

Narancs 250-ért 

 

A legolcsóbb citromot egyébként a Gava Hungaria Kft.-nél találtuk, kilónként mindössze 180 forintért, de volt nekik láthatóan szebb, egészségesebb és drágább is 280, illetve 350 forintért. 

Láttunk elfogadható méretű narancsot is 250 forintért, ez volt a legolcsóbb, a nagykereskedő bevallotta, a portéka inkább olyan becsalogató, hogy akkor már mást is vesz a kuncsaft. 

A Vega Világ Kft.-nél is pörgött a bolt, itt Belecz Csaba tájékoztatott bennünket az árakról. Ők a török citromot 320 forintért mérték, a spanyol mandarint 10 kilós kiszerelésben 6500-ért adták. Kollégáját, Kuhár Róbertet kicsit noszogatni kellett, hogy pakoljon a fotó kedvéért, de viszonylag hamar jobb belátásra bírtuk. 

A Vega Világ portékáját Kuhár Róbert mutatja.

Forrás: Török János

 

Szórólapok 

 

– Mostanában nem drága a citrom és a narancs, ami viszont húzós, azok a zöldáruk, ott elszabadultak az árak – mondta Belecz Csaba, és sorolja többek között a t. v. paprikát, a hegyes erőset, az uborkát. 

 

A multik mai kifutó árai szerint citromot 399 forintért találtunk legolcsóbban, mandarint 375-ért. A narancs alsó ára 299, a vérnarancsé 499 forint volt a postaládába dobott szórólapokon. Ha még van a készletből, az egyik multinál ma még vehetünk vödrös narancsot 1999 forintért – úgy számolnak, hat kiló fér bele. 

 

Alaposan szemügyre vettük a szegedi kertvárosi árakat is, Petőfitelepen a nemrég nyílt Csap utcai zöldség-gyümölcs boltban és három sarokkal ar­­rébb, a Fő téri Reálnál, a Smaragd ABC-ben néztük meg, mi mennyi. 

 

Kertvárosi kínálat 

 

A kisboltban hétfőn 650 forintért adták a török citrom kilóját, ennyiért mérték a mandarint, a klementint, de 20 forint híján a grépfrútot is. A multiknál esetenként darabáron kínált lime-ot itt kilóra adták, 1930 forintért. Narancsot kétfélét is kínáltak, a szép görögöt 530, a kisebb, kevésbé tetszetős gyümölcsöt 299 forintért. 

 

A nagy forgalmú ABC-ben a narancs görög, a citrom török volt, 399, illetve 699 forintos kilónkénti árral, a mandarin Spanyolországból érkezett, és 699 forintért mérték. A legdrágább citrusfélének a grépfrút bizonyult, 799 forintért adták kilóját a török termésnek. 

 

Egészséges citrusok: A citrusfélék nagyszerű vitaminforrások, de emellett is számos előnyük van, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket. Nemcsak finomak, de sok bennük az értékes tápanyag is, így minden kiegyensúlyozott étrendben ott van a helyük. Naponta legalább 25-30 gramm rostot kell elfo­gyasztanunk, hogy az emésztésünk megfelelően működjön – egy narancsban ennek közel egytizede van. A citrusfélékben sok a flavonoid, ezért a szív számára nagyon egészségesek. C-vitamin-tartalmuk jól jön, ha elkap bennünket a nátha, lerövidít­heti a gyógyulást meghűléses betegségeknél.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!