2022.02.17. 20:00
Továbbra sem aratnak osztatlan sikert a menzán az új ízek
A keddi közgyűlés egyik napirendi pontja eredetileg a közétkeztetési dolgozók továbbfoglalkoztatásáról szólt. Erről is esett néhány szó, de javarészt a menza minőségéről és mennyiségéről vitatkoztak a képviselők.
A vásárhelyi közétkeztetés már másfél hónapja nagy hullámokat vet. Fotó: Frank Yvette
Boros Attila, a Prizma Food vezetője beismerte, nyögvenyelősen indult a szolgáltatásuk Vásárhelyen. Azt mondta, ennek 40 százalékban a sok új szállító volt az oka, és a régiek sem tudtak mindent precízen leszállítani.
Az étkezők közül 168-an az érzékeny ellátású körbe tartoznak. 43 gyermek papírjait nem kapták meg időben, ezért ők néhány napig „mindenmentes érzékeny ellátást” kaptak, vagyis leves helyett ásványvizet. Boros azt állította, hogy Vásárhelyen eddig 50 százalékban tartották csak be az EMMI ide vonatkozó rendeletét, és ízfokozót is használtak. Szerinte ezért volt óriási a kontraszt a január elseje előtti és utáni ízek között.
– Azzal is szembesültünk, hogy itt mindent cukorral esznek. Sosem hallottunk ilyenről, de a káposztás tésztához is cukrot kérnek. Vásárhely az egyetlen hely, ahol engedtem, hogy külön étlap készüljön, mert sok a fogyasztókat ért sokk – mondta.
Márki-Zay Péter polgármester úgy látja, a kezdeti problémák enyhültek. Azt kérte, maradéktalanul tartsák be a szabályokat. Benkő Zsolt képviselő megjegyezte, nem tudja sajnálni a céget, amiért nehézségekkel vették át a közétkeztetést. Tudták, hogy mire vállalkoznak. Bálint Gabriella azt emelte ki, hogy panaszkodnak az idősotthon lakói az ételre az egyeztetések ellenére is.
– A lakók idősek, sokuknak nincs foga, protézisük van, tehát nehezen rágnak. 70–90 éve beidegződött étkezési szokásaik vannak, amelyeken már nagyon nehéz változtatni. Mindennap elmondják, hogy nincs cukor a teában, hogy a káposztás tészta mellett a pörcös túrós tésztát is édesen szeretik. Folyamatosan jeleztük és jelezzük a jövőben is a problémákat. Nekünk azok mellett kell állni, akik a panaszokat megfogalmazták, és megoldásokat kell keresni – mondta.
Krupiczer Ferenc szerint viszont nem az étel készítőjét kell hibáztatni a sótlan ételért, hanem a rendeletet, amely ezt előírja.