Az 1000 méteres selejtezőben remekelt a szegedi sportoló, Kónya Zsófia viszont kiesett

2022.02.10. 13:45

Új országos csúcs Jászapáti Petrától

Új országos csúcsot futva jutott döntőbe az 1000 méteres számban a pekingi téli olimpián Jászapáti Petra. A Szegedi Korcsolyázó Egyesület másik versenyzője, Kónya Zsófia kezét ezúttal sem fogta Fortuna, és búcsúzni kényszerült, míg a Liu testvérek két pontszerző helyen zártak az 1500 méteres döntőben.

Munkatársunktól

Volt, hogy az élen haladt, végül másodikként végzett futamában, így továbbjutott 1000 méteren Jászapáti Petra. Fotó: MTI

A hölgyeknél az 1000 méteres szám negyeddöntőivel folytatódott a tegnapi napon a téli olimpia a rövidpályás gyors­korcsolyázóknál. Jászapáti Petra az utolsó futamban in­dult, ahol egy rövid ideig az élen is haladt, végül az amerikai Santos ugyan megelőzte, de 1.28.392-es idejével új országos csúcsot futott, és másodikként továbbjutott, a szám pénteken folytatódik majd.

 

– Láttam, hogy mindenhol milyen gyors időket mentem, a top kettőben akartam végezni.  Azt a taktikát választottam, hogy előre állok. Nagyon örültem az időnek, hiszen ez számomra egy óriási egyéni csúcs is egyben. Igyekszem minden napból a jót továbbvinni, ma pihenéssel telik majd a napom. Az ezer méter az egyik legnehezebb táv a lányoknál, itt nagyon összenőtt a mezőny, számomra már minden bónusz lesz – nyilatkozta a selejtezőt követően Jászapáti Petra. 

 

 

Kónya Zsófia viszont ismét egy szerencsétlen eset áldozata lett: futamában a harmadik helyen haladt, amikor egy teljesen ártatlan szituációban elesett. 

 

 

A videózás után azt állapították meg, hogy a magyar versenyző hibázott, így Kónya Zsófia kiesett. Bánhidi Ákos, a magyarok csapatmenedzsere bejelentette, az 1500 méteres futam selejtezőjében Kónya helyett az utazó tartalék versenyzőt, Sziliczei-Német Rebekát nevezik. 

 

 

Bejutottak a férfi 1500 mé­­ter döntőjébe a Liu testvérek, ahol ugyan a futam feléig éremszerző helyen haladtak, ám a folyamatos akciózások után az ötödik-hatodik helyen voltak. Végül Liu Shaoang a negyedik, Liu Shaolin Sándor pedig a hatodik helyen végzett, ezzel két értékes pontszerző helyen zártak, a magyarok közül Krueger John-Henry a 11. helyet szerezte meg, miután megnyerte a B döntőt. 

Ami a nap többi magyar sportolóját illeti, a női hódeszkások félcső versenyszámában Kozuback Kamilla a 19. helyen végzett, így nem jutott döntőbe, míg műlesiklásban Tóth Zita indult, aki összesítésben a 40. pozícióban zárt. 

 

Etikai vizsgálatot kértek

Az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében a MOB és a MOKSZ vezetői hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000 méteres versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nem­zetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben. Mint ismert, Liu Shaolin Sándor ugyan futamgyőztes lett a jégen, de a versenybíró szabálytalannak látta, és kizárta a versenyből, így nem lett olimpiai bajnok. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!