Vezető hírek

2022.03.19. 09:00

A járművezetők felelősek a balesetek nagy részéért

Országosan több, Csongrád-Csanád megyében viszont kevesebb közlekedési baleset történt tavaly az első három negyedévben, mint egy évvel korábban. Az országos emelkedés a szakemberek szerint a járványügyi korlátozások lazítása miatt történt.

Suki Zoltán

20211211 Kaposvár Az ittas vagy kábítószer hatása alatt álló autóvezetőket szűrték ki a forgalomból a hétvégi rendőrségi ellenőrzésen Kaposváron. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Sötét napja volt az M5-ös au­­tópályán közlekedőknek ta­­valy július 14-én. Aznap egy­­más után négy baleset is történt a sztrádán, ebből az egyik halállal végződött. Egy kamion rohant bele a korábbi három baleset miatt feltorlódott kocsisorba a sztráda Röszke felé vezető oldalán, a csengelei pihenő közelében. Az autó vezetője megsérült, utasa pedig a helyszínen meghalt. 

 

Ez a tragédia is szerepel a Központi Statisztikai Hivatal adatsorában, amiben azt hasonlítják össze, hogy mennyi közlekedési baleset történt a tavalyi és a tavalyelőtti év el­­ső három negyedévében. 

 

Csongrád-Csanád megyében 2020-ban 416, tavaly pedig 382 baleset volt az utakon. 

 

2021-ben 118 baleset végződött súlyos, 252 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 19, az utóbbiaké 3,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma 8-ról 12-re emelkedett, arányuk az összes baleset 3,1 százaléka volt, alig az országos, 3,2 százalékos átlag alatti. 

 

Tavaly az összes baleset 9,2 százalékánál derült ki, hogy az okozója alkoholt ivott, mielőtt kocsiba ült volna. 

 

A kevesebb balesetben kevesebben is sérültek meg. Összesen 487-en, ami 11 százalékkal kevesebb a 2020-asnál. 

 

A szakemberek szerint a balesetek túlnyomó része, 95 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása és az elsőbbség meg nem adása miatt. 

 

Érdekes, hogy míg Csongrád-Csanád megyében kevesebb, addig országosan több baleset volt tavaly, mint 2020-ban. Ez a járványügyi korlátozások feloldásával lehetett összefüggésben. 

 

2021 első három negyedévében 10 ezer 647 baleset következett be az országban, ami 1,6 százalékkal több volt, mint amennyi a járvány által sújtott előző év azonos időszakában. 

 

Az összes baleset 3,2 százaléka végződött halállal, 28 százaléka súlyos, 69 százaléka pedig könnyű sérüléssel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!