Rafael Balázs Leándrosz szerint az ellenzék szégyene, hogy 2022-ben ilyen még előfordulhat

2022.03.27. 18:59

A náci karlendítés miatt tüntettek Vásárhelyen – Fotók

Z. Kárpát Dániel náci karlendítése ellen tüntettek vasárnap a hódmezővásárhelyi romák, akit a többszöri kérésük, felszólításuk ellenére sem léptetett vissza az ellenzék vásárhelyi miniszterelnök-jelöltje. Rafael Balázs Leándrosz, a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője szerint a romákat veszély fenyegeti.

Kovács Erika

Hódmezővásárhely 2022.03.27. romák tüntettek a náci megnyilvánulások ellen. A beszédet Rafael Balázs Leándrosz mondta Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A tüntetést a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szervezte. A tüntetésre meghívták Márki-Zay Pétert, a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, akinek előzetesen két levelet is írtak. Először kérték, majd felszólították, hogy léptesse vissza Z. Kárpátot az ellenzéki lista 9. helyéről, Márki-Zay azonban a cigányság levelére nem reagált és a tüntetésre sem ment el.

 

Szégyen, hogy 2022-ben ilyen dolog miatt kell, hogy tüntessen a legnagyobb létszámú hazai kisebbség. Ez az ellenzék szégyene – mondta beszédében Rafael Balázs Leándrosz, a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.

Nem az ellenzéki összefogás feloszlatását kértük, hanem azt a jelöltet szerettük volna, ha leveszik a listáról, aki egy olyan ember szimbólumát használta és ezen nevetett is, akinek a lelkén több millió zsidó és cigány ember halála szárad. Márki-Zay Péternek két levelet írtunk ez ügyben, meghívtuk a tüntetésre is, de mindig máshol van, nem Vásárhelyen. Vagyis Márki-Zay Péterék akarata szerint Z. Kárpát Dániel rajta marad a listán! – fogalmazott.

 

Rafael Balázs Leándrosz kiemelte, 600 ezer roma szavazó van az országban, de Márki-Zay Péter mégsem hallja meg a hangjukat.

 

Többen kérdezték tőlem, hogy ezen a tüntetésen hová vonulunk? Mi nem a Magyar Gárda vagyunk. Nem masírozunk, nem szeretnénk senkit sem megfélemlíteni. Mi békésen tüntetünk. Kifejezzük, hogy egyek vagyunk és Magyarország a mi hazánk is! A cigányságot veszély fenyegeti. Még mindig vannak, akik szerint mi csúszómászó féreg, Auschwitzba való nép vagyunk, akik szerint jól tette, amit tett Adolf Hitler – mondta.

 

A fiatal roma képviselő hangsúlyozta, a választás tétje számukra az, hogy fejlődni, gyarapodni fognak, békében élhetnek, vagy újra ki lesznek szolgáltatva a vonulásoknak, a náci karlendítéseknek. Arra kért minden cigány embert, vegyen részt a szavazáson, hogy április 3-án ne azzal kelljen szembesülniük, hogy a nácik esetleg tömegével vannak jelen a Magyar Országgyűlésben, mert akkor már késő lesz arra gondolni, hogy bárcsak elmentek volna szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!