Húsba vágó tények

2022.03.16. 10:59

Állattenyésztési valóság kontra tévhitek

Az agrárkamara az állattenyésztéssel és az állati eredetű élelmiszerek előállításával kapcsolatban – a tévhiteket terjesztő zöldszervezetekkel szemben – törekszik a fogyasztók hiteles tájékoztatására. Online kiadványsorozatuknak most újabb két kötete jelent meg.

Munkatársunktól

Illusztráció: Németh András Péter / MW

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Húsba vágó tények” címmel indított ötrészes kiadványsorozatának újabb kötetei jelentek meg. Tartalmuk az európai mezőgazdasági termelők legjelentősebb érdekvédelmi szervezete, a Copa-Cogeca által – „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezéssel – indított kampány anyagain alapul. 
 

 

A kiadványsorozatot azért indították útjára, hogy az állattenyésztési ágazatok, illetve a gazdálkodók elleni támadásokkal szemben megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikációval lépjenek fel. Az elmúlt időszakban ugyanis egyre erősödnek a – gyakran elfogult szemléletet tükröző – „zöld” szervezetek általi megmozdulások az állattenyésztéssel és az állati eredetű termékek előállításával szemben. 
 

 

A kamara a szemléltető ábrákat is tartalmazó kiadványsorozattal hozzá kíván járulni a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, valamint bővíteni szeretné a lakosság állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteit. A most megjelent „Környezetvédelem” című negyedik kötet az állattenyésztés környezetre gyakorolt hatásaival, erőforrás-felhasználásával, valamint az ágazati kibocsátás csökkentésével kapcsolatos kérdéseket foglalja össze. A „Gazdálkodás és vidéki élet” pedig az ágazat intenzívebbé válásával, a nagyüzemi gazdálkodás sajátosságaival, erőforrás-felhasználásával, valamint a vágóhidakra vonatkozó előírásokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. 
 

 

A két kiadvány a többi közt olyan állításokat is cáfol, hogy az állattenyésztés használná fel a világ összes vízforrásának egyharmadát, hogy a világon megtermelt gabona felét az állatok takarmányozására használnák fel. Nem igaz, hogy a takarmány-előállítás által lekötött termőterület versenyezne az élelmiszer-előállításhoz használt földterülettel, hogy az állatgyógyászati készítmények szennyeznék folyóinkat és termőföldjeinket vagy hogy növekedne az EU állattenyésztésének üveghatású gázkibocsátása. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!