Folytatódnak a védelmi ipari fejlesztések

2022.03.17. 16:22

Csongrádon képzik a hadiipari szakembereket

Közel két és fél milliárd forintos állami támogatásból hozzák létre a városban a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központot. A projekt stratégiai része Csongrád-Kiskunfélegyháza-Kecskemét tengelyen elhelyezkedő kézifegyver- és aknavetőgyártó klaszternek. A készülő fegyvertechnikai szakképzési tudásközpont az ifjúság szakmai oktatását, tehetséggondozását, az innovációt és a kutatás-fejlesztést hívatott támogatni.

Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Magyarország stratégiai célkitűzése, hogy 2030-ra a régió meghatározó haderejévé váljon a magyar, és az ország a régió meghatározó védelmi központja legyen. A most bejelentett fejlesztésnek köszönhetően a csongrádi intézmény láthatja el szakképzett munkaerővel az ország hadiipari vállalatait.

 

 

Modern képzési központ készül

 

 

– Célunk a magyar védelmi ipar visszaépítése, ezt több klaszterre építjük. Ennek egyike a fegyvergyártási klaszter, amiben Csongrád erőteljesen fog részt venni: itt jön létre az ország első számú fegyverekkel foglalkozó oktatási intézménye. A kormány úgy döntött, hogy 2,4 milliárd forinttal támogatja az iskola létrehozását. Ez nemcsak az épület felújítását jelenti, hanem azoknak az eszközöknek a beszerzését is, amiktől valóban egy modern képzési központ alakul ki – részletezte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Diana Fegyvertechnikai Technikumot és Kollégiumot érintő fejlesztéseket.

 

 

Más beruházásokat is vonz majd az iskola

 

 

A fejlesztéssel kapcsolatban Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a városban megvalósuló Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ egy nagy lehetőség a térségnek is. 

 

– A vidék megtartóképessége szempontjából nagyon fontos ez a beruházás. Meggyőződésem szerint ez az új lehetőség egyéb ipari beruházásokat is a térségbe fog hozni. Ez az iskola az oktatás tekintetében a térség meghatározó erejévé fog válni, példaértékű lesz a régió gazdaságfejlesztése szempontjából – szögezte le a képviselő.

Az új tudásbázis kialakítására 2,4 milliárd forintot fordít az állam, jelentette be Palkovics László. Fotó: Majzik Attila

 

Készül a tudásközpont

 

 

– A NEFOK stratégiai része lesz a Csongrád-Kiskunfélegyháza-Kecskemét tengelyen elhelyezkedő kézifegyver- és aknavetőgyártó klaszternek. Ez a fegyvertechnikai szakképzési tudásközpont az ifjúság szakmai oktatását, nevelését, tehetséggondozását, az innovációt és a kutatás-fejlesztést fogja támogatni – tájékoztatta lapunkat Bozó Gábor, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium igazgatója.

 

 

Mint az igazgató elmondta, a projekt célja a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű technológiaorientált, védelmi ipari beruházások során felépítésre kerülő gyárak, üzemek megnövekedett humánerőforrás ellátásának biztosítása.

 

 

Önálló gyártási kapacitásra van szükség

 

 

– Nemzetünk védelmi ipari, valamint fegyvergyártási kitettségének csökkentése érdekében elengedhetetlen az önálló, más nemzetektől független gyártási kapacitás kialakítása és a hazai fejlesztés. Ehhez olyan képességekre van szükségünk, mint az önálló nemzeti fegyvergyártás, a fenntartható és gazdaságos működtetés elérése érdekében pedig saját fejlesztésekre, ezt támogató folyamatos innovációra, kutatás-fejlesztésre. Ezek eléréséhez elengedhetetlen a magas színvonalú szakképzés, amely a fundamentumot biztosítja mindezekhez – összegzett Bozó Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!