Nemzetközi megmérettetésen értek el sikereket

2022.03.29. 18:10

Egyeduralkodók lesznek a földrajzversenyeken a radnótis diákok

Az idei Földgömb Nemzetközi Földrajzverseny középdöntőjében és döntőjében is a résztvevők fele a szegedi Radnóti-gimnáziumot képviselte. Ebből és az OKTV-eredményekből is látszik, az iskola a hazai földrajzoktatás egyik meghatározó bázisa.

Timár Kriszta

Koszta Benedek és Sándor Vince második éve nyeri meg a nemzetközi földrajzversenyt, de további 36 radnótis diák is indult ezen a megmérettetésen. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Évek óta kiemelkedően szerepelnek a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai a Földgömb Nemzetközi Földrajzversenyen, az eddigi 14 év több mint felében elhozták onnan az első helyet. Nem volt ez másként ebben a tanévben sem. Az egy héttel ezelőtti középdöntőben a mezőny felét a szegedi iskola diákjai tették ki, a nyolc csapatból négy pedig a TOP 8-as döntőbe is bejutott, az egyik végül meg is nyerte a versenyt. A Koszta Benedek és Sándor Vince alkotta páros ráadásul duplázott, hiszen tavaly is ők szerezték meg az első helyet. 
 

 

A radnótisokat felkészítő Szőllősyné Pálfi Melinda és Szőllősy László idén 19 csapattal nevezett a rangos versenyre, vagyis egy bő osztálynyi gyereket tudtak motiválni arra, hogy egy olyan tantárgyba fektessenek nem kevés plusz munkát, amelyet a gimnazisták alaphelyzetben csak két évig tanulnak. Földrajz tagozat ráadásul nincs is az iskolában, vagyis mindenkinek valami más az elsődleges érdeklődési köre. Mint mesélték, a titok abban van, hogy ők először megszerettetik a fiatalokkal ezt a tantárgyat. 
 

A gyerekekben benne van a vágy, hogy felfedezzék, megértsék a világot. A kérdés az, hogy ezt elő tudjuk-e hívni belőlük, vagy csak vaktérképeket és egy adott térségben bányászott ásványkincseket, esetleg egy város iparát kérdezzük tőlük a dolgozatokban. Mi nem az internetről pillanatok alatt előhívható adatokat tanítjuk meg, hanem azokat értelmezve összefüggésekre mutatunk rá, ezzel segítve, hogy a diákok megértsék a körülöttük lévő történéseket – fogalmazott Szőllősy László. 
 

Bár a siker kézzel fogható, Szőllősyné Pálfi Melinda kiemelte: nem az eredmény a lényeg a versenyeztetéskor. 
 

Ez egy csapatmunka, ahol a nagyok segítik a kicsiket, mert nemcsak a csapattagok dolgoznak együtt, hanem a teljes felkészülő társaság. Az együtt töltött idő alatt pedig amellett, hogy megtanulnak másokkal kooperálni, számos olyan készségre tesznek szert, amely az élet bármely területén hasznos lesz számukra. Megtanulnak például egy szakszövegből lényeget kiemelni, azt rendszerezni, majd a tudást adott helyzetben előhívni – mesélte. 
 

A pedagógus házaspár módszerének sikerét évek óta mutatják az eredmények: az említett versenyen kívül az OKTV-ken is hosszú ideje kiemelkedően eredményesek a radnótis diákok. És nem csak versenyzésre tudják motiválni a fiatalokat, idén például csaknem 40-en érettségiznek előrehozott vizsgát téve földrajzból. Mindebben persze rengeteg plusz munka van, szünetekben és estébe nyúló délutánokon tartott felkészítések, valamint saját tanulásuk is, hiszen a versenyek témaköréből először ők maguk készülnek fel és állítanak össze tananyagot. 
 

Az motivál bennünket, hogy a gyerekek ezt tényleg élvezik. Ha nem így lenne, nem mondanák, hogy jönnek a következő évben is. Amíg pedig ilyen lelkesek, tudjuk, hogy van értelme ennyit dolgoznunk – mondták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!