Vezető hírek

2022.03.30. 14:00

Esőre szomjazik a határ

Két és fél havi csapadék hiányzik a földekről, márciusban csak néhány milliméter esett Szeged környékén. Nehezen bokrosodnak az őszi kalászosok, és ha nem érkezik érdemi eső, porba kell vetni a tava­sziakat, köztük a kukoricát is.

Kovács András

20220326 Szeged Aszályos év. Óriási a szárazság, porba kell vetni a tavaszi magokat. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Novemberben 45, decemberben 37, idén eddig összesen csupán 21 milliméter csapadékot mértünk Szegeden, és ez nagyon kevés – mondta László Andor. 

 

A Karotin agronómusa hozzátette, nem úgy fejlődnek az őszi vetésű növények, mint kellene és a víz hiányában a műtrágyát sem tudják felvenni. Idén nincs repcéjük, a kalászosoknak már nagyon kellene az eső. A szakember a következő napokra 50 milliméter körüli csapadék-előrejelzéssel is találkozott, az idokep.hu portál ennek csupán a felére számít.

 

Elkezdtük vetni az olajretket és lucernát, porhanyós talajba került a mag, ezeknek is nagyon kell majd az eső – mondta a szakember. 

 

Bagi Ádámot mi szoktuk hívni agrárinformációkért, ezúttal ő kereste meg lapunkat. Nagyon kevés volt a téli csapadék, nem bokrosodnak eléggé az őszi vetések. És a fejtrágyaként kiszórt műtrágya sem hasznosul, nem tud bemosódni a talajba és a nitrogén hajlamos elpárologni. Ez egyrészt drága, másrészt a környezetet is szennyezi – mondta a Szőreg környéki földeken és Békés megyében is gazdálkodó agrárvállalkozó. 

 

Őszi kalászosból 76 hektárja van, kukoricából április elején, közepén 40 hektárt tervez vetni, aminek jól jönne a csapadék, hogy legalább a talaj felső 10-15 centis rétege nedves legyen, hogy ki tudjon kelni a mag. 

 

Az elmúlt napok melege plusz a szél jelentősen szárította a földeket, így nagyon kell majd a következő napokra ígért eső – mondta, hozzátéve, az ügyben szólhatnánk a plébános úrnak is… 

 

Már nyolc igazgatóság területén kellett első-, illetve másodfokú készültséget elrendelni a tartósan vízhiányos időszak miatt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. 

 

Az ország csaknem egész területén enyhe vagy közepes mértékű a vízhiány, és szerintük a következő napokban érkező csapadék sem hozhat számottevő javulást. Közölték, tavaly májustól most hétfőig mintegy 2,5 havi csapadékhiány alakult ki az országban, csak a március 93 százalékkal volt szárazabb a sokévi átlagnál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!