Vezető hírek

2022.03.05. 01:00

Hétszázezret fizetnek az ékszertolvajokért

Bár évről évre javul a rendőrség felderítési mutatója, vagyis egyre több bűnözőt kapnak el és ügyet oldanak meg, vannak olyan esetek, amelyeknek évek óta nincs megoldása. Általában ilyenkor szoktak kitűzni nyomravezetői díjat.

Suki Zoltán

Nyomtalanul tűntek el az ékszertolvajok. Illusztráció: Szakony Attila/MW

Nyomravezetői díjból rengeteg van a rendőrség honlapján, ezek általában pár százezer, nem ritkán félmillió forintos ajánlatok. Ilyen díjat a fővárosi, az országos és a megyei rendőr-főkapitányságok ve­­zetői adhatnak ki, ha úgy lát­­ják, hogy így hamarabb el­­kaphat­ják a tettest. 

 

A rendőrség által felajánlott összeghez bárki hozzáadhat, például egy meglopott vállalkozás is. Érdekesség, hogy a tettes nem kaphatja meg a pénzt, ha saját maga nyo­­mára vezeti a rendőrséget. Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján átlagosan ötszázezer forint alatti összeg egy-egy díjkitűzés. 

 

 

Csongrád-Csanád megyében jelenleg 700 ezer forint a legnagyobb összegű díjkitűzés. Biztosan sokan emlékeznek, hogy 2015. július 21-én kora este kiraboltak egy mórahalmi ékszerboltot. A támadók az el­­adót megkötözték, és az arany ékszerekkel elmenekültek, de szerencsére senki sem sérült meg. 

 

 

A rablókat azóta sem találják, pedig személyleírás is van róluk. Az egyik gyanúsított 40 év körüli, körülbelül 190 centiméter magas, erős testalkatú, rövid, sötét hajú férfi. Az elkövetéskor világosszürke felsőruházatot viselt. Társa alacsonyabb, vékony testalkatú. Piros és fehér mintás sötétkék vagy fekete színű felsőruházatot, gumikesztyűt és világos­szürke maszkot viselt, amelynek elején sötétebb színű minta volt. Ez persze még a 2015-ös leírás, ami alapján keresni kezd­­ték őket. Csakhogy azóta sem látta őket senki, ezért tűzte ki a megyei főkapitány a díjat. 

 

 

A pénzt egyébként az kaphatja meg, aki olyan pontos információkat tud adni a rend­­­őröknek, amelyek alapján si­kerül azonosítani rablókat. A rendőrség természetesen nem adja ki, hogy kitől kapta az információt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!