Vezető hírek

2022.03.30. 16:00

Kecskésre is áttelepítették volna a szegedi Füvészkertet

Idén ünnepli százéves születésnapját a szegedi Egyetemi Füvészkert. A területet már 1921-ben kijelölték, de évekig ötleteltek még, hogy hová helyezhetnék át.

Farkas Judit

Idén százéves az Egyetemi Füvészkert: ahogy azt a honlapján is olvashatjuk, amikor a kolozsvári egyetem Szegedre költözött, a város 20 hold szántóföldet ajándékozott az egyetemnek az újszegedi bérföldekből füvészkert létesítése céljából. Ez ugyan 1921-ben történt, de 1922-ben vált csak véglegessé, hogy valóban átengedik a kijelölt helyet. 1925-ben kezdte el növényekkel betelepíteni a területet az alapító igazgató, Győrffy István, és a köztes években több alkalommal felmerült még, hogy másutt hozzák létre a gyűjteményt. 

 

Lapunk 1922. augusztus 2-ai cikkében olvastuk: a törvényhatósági bizottság 1921 decemberében azt a határozatot hozta, hogy csak olyan területet jelölhetnek ki füvészkert céljára, ahol nincs „beruházás, szőlőültetvény vagy lakóház”, és ez a 20 hold nem felel meg a követelményeknek. 

 

Júniusban arról adtunk hírt, hogy az egyetemi épületek számára az egyetlen megfelelő hely „az újszegedi partnak a közúti híd és a Római-körút torkolatánál tervezett második híd közötti szakasza.” Felmerült, hogy itt helyezik el a füvészkertet és a sporttelepet is, a liget folytatásaként. Végül az egyetemi épületek nem Újszegeden kaptak helyet, és a Füvészkert eredeti helye is maradt. 

 

Belügyminiszteri döntés alapján véglegessé vált a jövőbeni füvészkert elhelyezkedése, ez azonban nem jelentette az ötletelés lezárulását. 1923. november 11-én írta meg a Délmagyarország, hogy „panaszkodtak a régi, föld nélkül maradt bérlők (...) mert nem igen találtak a tőlük elvett husz hold földön egy talpalatnyi füvészkertet is”. A területen ugyanis még abban az évben is „kukoricát, búzát, zabot, árpát és minden egyéb hasznos veteményt” termesztettek. A tanács vizsgálódott, „az egyetem türelmet kért, mert hát füvészkertet máról holnapra nem lehet csinálni.” 

 

1924. január 4-én jelent meg híreink között: „fölmerült a tanácsban, hogy a füvészkert számára átengedett ujszegedi területet ki kellene cserélni hasonló nagyságú, a Gedó melletti területtel, mert az ujszegedi föld a város közönségének kell nyáron, üdülés céljaira”. Március 7-én a polgármester nem kapott még választ a felvetésre az egyetem rektori hivatalától – ma már tudjuk, hogy a tervből nem lett semmi. 1941 májusában írta meg a Délmagyarország, hogy Greguss Pál professzor kezdeményezte a füvészkert áthelyezését. 

 

1940-ben és 41-ben is elöntötte a víz a Füvészkertet, használaton kívül kellett helyezni. Két helyszín merült fel, a Cserepes sor vágóhíddal szembeni része, illetve a Kecskés-telep mellett fekvő nagyobb terület, amit már odaígért a város hadirokkant­otthon létesítésére. A botanikus kert végül maradt ott, ahol ma is látogathatjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!