Vezető hírek

2022.03.22. 11:21

Kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

K. A.

A rókák veszettség elleni vakcinázása idén március 26-án kezdődik Magyarország déli és keleti megyéiben. A vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre, ez azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, az időpontokról a járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot. A programba Csongrád-Csanád megye 58 települését, területének több mint 80 százalékát bevonták, csupán egy keskeny sávot nem érint a rókavakcinázás az északi részen. 
 

 

Az immunizálás eredményességét a kilőtt rókák laboratóriu­­mi vizsgálatával ellenőrzik. Az előző évek eredményei alapján az érintett területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. A sikert bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő, utoljára, 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon. Emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt. A kedvező helyzetnek megfelelően a vakcinázandó területet is csökkenteni lehetett. 
 

 

A hazánkkal szomszédos or­­szágok közül Romániában és Ukrajnában még előfordul a veszettség. A román hatóság utoljára 2021 februárjában jelentette a betegség megállapítását rókában, a magyar határhoz közeli Szatmár megyében. Ukrajnában 2021-ben mintegy 400 esetben mutatták ki a veszettség vírusát házi- és vadállatokban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!