Interjú

2022.03.14. 18:00

Kiadják a dühüket: Szegedre jön az ETA

A Városi Rock Klubban játszik a hétvégén az ETA punkegyüttes, akik nagyjából egyidősek a legendás szegedi Cpg-vel. A zenekar egy sor változáson esett át a 80-as évek óta, de azt állítják, hogy ez a zenén nem hallatszik, ugyanolyan dühös punkot játszanak mint régen. Sáthy Robi alapító tag a napokban mondott pár szót a delmagyar.hu-nak.

Maradandó élményt ígér a szegedieknek a punklegenda. Fotó: ETA

- Nagyjából egy időben indultatok a legendás Cpg-vel, és a nem kevésbé elismert VHK-val, tehát nem mai zenekar az ETA. Hivatalosan 1982-ben oszlott fel az együttes, miért gondoltad, hogy újraindítod, de már más tagokkal?

- Így van, mi 1980-ban alakultunk. Újra pedig 2010-ben kezdtük a Sipirc fesztiválon, a régi tagokkal, egyetlen változás az volt, hogy Ganxta Zolee dobolt Aradi Gábor helyett, mivel az ő hollétéről akkor sem és most se tudunk semmi információt. Tele volt zenével és mondanivalóval a fejem, de a többiek retro zenekarként akartak működni. Én nem akartam a punk Aradszkyja lenni. Szerencsére találtam magam mellé olyan tehetséges zenészeket, akik hozzá is tudnak tenni a zenekarhoz, nem csak elvenni, Klopcsik László gitáros és Énekes Bence dobos személyében.

- Mi változott 82-óta? Ugyanolyan dühös vagy, vagy ezek a koncertek inkább „örömzenélések”?

- Még mindig öröm kiadni a dühömet. Mivel úgy látom, semmi sem változott a világban, a régebbi számaim (Nézz a világ seggébe, Game over, Fegyverben a béke, Történelmi hazugságok) éppúgy aktuálisak sajnos, mint a legújabbak. (Színjáték, Add tovább,  Tükör, Cinkos, aki néma stb. ) Van bennem menőkedv, örömmel készítek - nem 3 akkordos, - jó zenét, a zene eszközeivel kiüvöltöm magamból az érveimet.

- Lemez korábban nyilván nem jelenhetett meg, most viszont itt van a Történelmi hazugságok című album, és egy újabb is. Miről szól, írtatok új számokat, vagy maradt a nosztalgiapunk?

-A Történelmi hazugságok című lemezem óta tavaly jelent meg 12 új számmal a Tabula Rasa. Nosztalgiapunk nálam szóba sem jöhet! Mint már említettem, van véleményem a körülöttünk lévő világról, minden egyes számom egy-egy kritika ezzel kapcsolatban.

- A punkokat általában szinte mindenki balos zenekaroknak hiszi, ami hellyel közel így is van. Az ETA kivétel.

- A punk attól punk, hogy nem kötelezi el magát senkinek. Számomra addig tart a hitelessége, amíg meg tudja tartani függetlenségét. Én a szar ellen vagyok! Csak azt tudom támogatni, ami gyönyörű hazánkat, Magyarországot erősíti. Ha már itt tartunk, nem fura, hogy azok a zenekarok érvényesülnek jelenlétükkel nagy fesztiválokon, akik 1990 után alakultak?  Hol voltak akkor, amikor valódi veszéllyel járt punknak lenni?  Rendőri vegzálás, börtönbüntetés járt a punkért akkoriban.

- Jöttök Szegedre a Rock Klubba 19-én. Kikkel léptek fel, és mire számítsunk a mostani ETA-tól?


- Őrületes hangerőre és  minőségre, igazi agyszétdurrantásra számíthat a közönség. Tűzbe-lázba hozzuk az embereket, akik úgy mennek majd el a koncertről, hogy visznek is magukkal valamit. Előzenekar a Doggies Bacon és a békéscsabai Pinkpunkerz lesz.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!