Vezető hírek

2022.03.06. 07:11

Kockázatos a használt abroncs - Még a négy évszakos gumi is kompromisszum

Tavasszal, amikor fel kell szerelni a nyári abroncsokat, sokan elgondolkodnak, megéri-e használt gumikkal megoldani a cserét. Az új abroncs drágult, az viszont már nem fekete-fehér, hogy megfelelő alternatíva-e a használt gumi. Jobb megoldás a négy évszakos, de az is kompromisszum…

Kovács András

A legbiztosabb gumi az új abroncs. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Magyar Gumiipari Szövetség szakértői összefoglalták a megfontolandó tanácsokat. Mindenképpen kerüljük a vásárokat, piacokat, ahol kéz alól, „teherautóról leesett” vagy feketeimportból származó gumiabroncsokat árulnak. Ott vásároljunk, ahol számlát adnak a megfelelően tárolt abroncsról, és fel is szerelik azokat. Nézzük meg, hogy a kiválasztott gumit mikor gyártották: erre az abroncs oldalán lévő DOT-szám utal. 

 

Nyári abroncsoknál 3 milliméter az ajánlott minimális futófelületi bordamélység. Vagyis csak akkor vegyünk meg egy gumit, ha ennél mélyebbek a barázdák. Használt abroncsra is érvényes, hogy mindig párban vásároljuk, illetve szereltessük fel őket. Csak azonos gyártmányú, profilú és egyenletesen kopott futófelületű abroncsokért szabad pénzt kiadni. 

 

A használt abroncs nagyon erős kompromisszum, csak azoknak lehet megoldás a megbízható helyről vásárolt gumi, akik keveset autóznak. Ne felejtsük, hogy kocsink tapadását, fékezhetőségét és irányváltását nagymértékben befolyásolja az a négytenyérnyi méretű felület, amelyen az autónk a talajjal érintkezik. 

 

A négy évszakos abroncs is kompromisszumos megoldás, elsősorban azoknak jelenthet alternatívát, akik csak rövidebb távon, jellemzően városban és olyan utakon használják autójukat, ahol eltakarítják a havat – és alacsony az éves futásteljesítmény. E gumik felülete nem elsődlegesen nyári és nem is kifejezetten a téli útviszonyoknak megfelelő. Ugyanakkor egész évben kopnak. 

 

Bár a nyári, valamint a téli gumiabroncsot szezononként kell cserélni, a négy évszakossal is célszerű lenne legalább félévente felkeresni a szervizt centrírozás céljából. (Ezt elég kevés autós teszi meg. A szerk.) Természetesen a legjobb, és a szakemberek által is javasolt megoldás, hogy új gumiabroncsokkal oldjuk meg a lecserélendő gumik pótlását. Csak így, és számlával együtt jár a garancia és az energiatanúsítvány. 

Címkék#gumiabroncs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!