Szegedi hírek

2022.03.24. 14:19

Lezárult a Pick és az SZTE közös kutatás-fejlesztési programja

Négyéves közös, uniós program végére tett pontot a Pick és az SZTE. Minden "szögből" megvizsgálták a nemes penészes szalámit és annak hatékony előállítását.

Kovács András

Fotó: Karnok Csaba

A Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma a Széchenyi 2020 program keretében 1,7 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert „a hagyományos Pick termékek versenyképességének javítása az élelmiszerlánc különböző lépéseinél alkalmazott innovatív megoldások segítségével” elnevezésű projektre. A 2017-ben indult, 2,6 milliárd forintos összköltségű programról tartottak sajtótájékoztatót Szegeden.

 

– A kidolgozott új termék-előállítási módszereknek, technológiáknak köszönhetően tovább nőtt a hatékonyság, miközben a termékek megszokott minősége és érzékszervi tulajdonságai nem változtak – mondta Takács István. A Pick vezérigazgatója hozzátette, a 4 évig tartó projekt Szegeden, a Pick Szabadkai úti telephelyén és a SZTE intézményeiben valósult meg és 7 alprogramot foglalt magában.

 

Vizsgálták a különféle szalámi-húsalapanyagok vízleadását, hogy a darabolt húsok eltérő mérete hogyan hat a vízelvételre. Felépítettek egy penészes szalámi füstölő és érlelő kis tesztüzemet is a Picknél, ahol számos füstölési eljárást kipróbáltak.

 

Teljes körűen vizsgálták a Pick szalámik egyedi penészkultúráját is. Ennek köszönhetően a vállalat biztosítani tudja, hogy a jövőben az új szalámiüzemben gyártott penészes szárazáruk is ugyanazt a minőséget és ízélményt képviselik, mint a most készülők.

 

A csomagolásfejlesztésnél a cél a fenntarthatóság volt, a szeletelt szárazáruk tálcaméretét 3 centivel csökkentették, így 14 százalékkal sikerült mérsékelni a műanyag mennyiségét.

 

Csóka Ildikó, az egyetem stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy komplex munka volt, szólt az oktatásról, a duális képzésről, a gyakornoki programról, ezekben jó partnerük a Pick.

 

– Elefántcsonttorony helyett világítótoronynak kell lennie az egyetemnek – idézte egy kollégáját. Nagy tudás összpontosul az SZTE-n, de ennek el kell jutnia a gyakorlatig. Beszélt a kapcsolat további erősítéséről, és megköszönte Hodúr Cecilia egyetemi tanár munkáját, aki részükről volt a projekt szakmai vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!