Vezető hírek

2022.03.06. 13:13

Néhány jó tanács, amivel energiatakarékosabb lehet az otthonunk

A vízfelhasználást, a világítást, a fűtést, valamint a sütés-főzést is energiahatékonyabbá tudjuk tenni néhány aprósággal. Ezáltal óvjuk a környezetet és a pénztárcánkat is kíméljük.

K.A.R.

20210529 Energiatakarékos mosás, harmincfokos mosás. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Az 1998-ban Bécsben tartott első nemzetközi energiahatékonysági konferencia óta minden évben március 6-án ünnepeljük az energiatakarékosság világnapját, mely a környezettudatosságra, a fenntarthatóságra és az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmet. Tehát ha máskor nem is, akkor ezen a napon érdemes átgondolni, hogy miként tudunk energiát megtakarítani az otthonunkban, ezáltal pedig kíméljük pénztárcánkat és óvjuk a környezetünket.

 

Ebben segítenek az MVM Energetika Zrt. tanácsai. A cég szerint a vízfelhasználás energiatakarékosabbá tételében az egyik leghatékonyabb módszere a villanybojler használata, amelynek egyik előnye, hogy a csap megnyitása után rögtön meleg vizet ad, így nem kell feleslegesen a vizet folyatni.

 

Hangsúlyozták, míg a kádban fürdéshez 160 liter víz kell, addig a takarékosabb zuhanyozáshoz már 60 liter víz is elég. A WC-öblítéshez érdemes víztakarékos öblítőtartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszereltetni, így szabályozható a felhasznált vízmennyiség. Azt javasolták, hogy fogmosás közben folyóvíz helyett használjunk poharat, és ha tehetjük, gyűjtsük össze az esővizet, amely alkalmas lesz az öntözésre.

 

Érdemes kompakt fénycsöveket használni, mert ezek a felhasznált energia jóval nagyobb részét fordítják világításra, mint a hagyományos izzók. Emellett használjuk ki a természetes fény lehetőségeit, így építkezéskor gondolni kell arra, hogy a hálószoba keleti tájolású legyen, míg a konyha és a nappali ablakai délre nézzenek. Mellőzzük a világítást a használaton kívüli helyiségekben.

 

Fontos, hogy az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30 százalékkal is megnövelheti a fűtés költségeit. Feleslegesen ne fűtsünk, vegyük le a fűtést abban a helyiségben, ahol nem tartózkodunk, hiszen minden 1 fok hőmérséklet-csökkentés körülbelül 5 százalék fűtőenergia-megtakarítást eredményez.

 

A tűzhelyet csak akkor kapcsoljuk be, ha már valóban elkezdtünk főzni, és edény is kerül a tűzhelyre, feleslegesen ne vesszen kárba az energia. Ha vannak a háztartásában célkészülékek – például tojásfőző – használjuk azokat, mert takarékosabb energiafelhasználást biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!